Počela rekonstrukcija toplovoda u Malom Zvorniku

Rekonstrukcija toplovodne mreže u mesnoj zajednici Centar u Malom Zvorniku odvija se trenutno u Drinskoj ulici, na deonici prema zgradi Policijske stanice.

Radove izvodi firma „Konvar“ iz Beograda, u okviru izgradnje toplane na biomasu.

Prema rečima Dragana Čikarića, mašinskog inženjera u Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ u Malom Zvorniku, predviđena je izgradnja ukupno 1800 metara novog cevovoda za distribuciju toplotne energije do krajnjih korisnika.

Nakon radova u Drinskoj ulici, uslediće izgradnja ostatka toplovodne mreže u Ribarskoj ulici, do zgrade V8.

On je naveo da su pomenuti radovi jedini preostali u okviru izgradnje toplane, te da je u protekloj godini izgrađen, opremljen i pušten u rad objekat toplane sa kotlarnicom, kao i nove podstanice i 300 metra toplovoda na deonici od toplane do početka Ribarske ulice.

Vrednost aktuelnih radova iznosi oko 536.000 evra.

Završetak toplovoda predviđen je do 01. septembra tekuće godine, čime će realizacija projekta izgradnje toplane na biomasu zvanično i u potpunosti biti završena.

Modernizacija toplovodnog sistema Malozvorničanima je omogućila kvalitetno dvadesetčetvoročasovno grejanje, po povoljnijoj ceni.

Podržana je od strane Vlade Republike Srbije, preko Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija, iz kredita dobijenim od nemačke KFW banke, sa kojom naša zemlja razvija projekat tržišta biomase u sistemu daljinskog grejanja, vredan više od 20.000.000 evra.

U izgradnju toplane na biomasu u Malom Zvorniku uloženo je ukupno 2.350.000 evra.

Deo kredita, u iznosu od 390.000 evra, ili 16,45 %, predstavlja bespovratna sredstva, koja su toplani opredeljena kao donacija Republike Srbije, dok će ostatak toplana vraćati 20 godina, na 36 polugodišnjih rata, uz 2 godine grejs perioda.

Izgradnja novog sistema grejanja u Malom Zvorniku počela je potpisivanjem trilateralnog ugovora o izgradnji toplane, 26. septembra 2019. godine, dok su građevinski radovi startovali novembra 2020. godine.