Komemoracija Draganu Tošiću – Neizmeran gubitak za kulturni život Loznice

Komemorativni skup u čast iznenada preminulog Dragana Tošića, profesora srpskog jezika i književnosti, urednika kulturnog programa u Biblioteci Vukovog zavičaja i predsednika Kulturno-umetničkog društva „Karadžić“, održan je u prostrijama Vukovog doma kulture.

Poslednji pozdrav Draganu, uputili su prijatelji, saradnici i kolege.

U ime naše medijske kuće poslednji pozdrav uputila je glavni i odgovorni urednik Danijela Ivanović.

„Kada sam primila vest – Desilo se nešto strašno, umro je Dragan Tošić, osetila sam konkretan gubitak. Prazninu prepunu sadržaja. Znam da isto osećaju svi oni koju su imali tu privilegiju da budu deo Gaginog života.


Zaista je teško govoriti o prijatelju koji je do juče bio ovde sa nama, koga sam pre samo par dana sa ovog mesta pozdravila, čitajući konferansu koju je, što se podrazumevalo, On napisao. I ne znam koliko je slučajno spletom okolnosti komemoracija zakazana u ovo vreme, s obzirom da su svi Draganovi saradnici i prijatelji znali da ga ne treba uznemiravati pre 10 sati. Mi u Podrinju smo to naravno znali, pa je posebna atmosfera vladala kada nam je Dragan gost Jutarnjeg programa, između 7 i 8 časova, što je za njega bilo prerano ali nas je poštovao i uvek se odazivao pozivu.

Dragan je bio neko kome se svi u kolektivu podjednako radujemo, jer smo se u njegovom društvu osećali dobro, uz nezaobilaznu polemiku, duboku, lucidnu i ironičnu o svim književnim problemima, i zato što je bio neko naš, neko ko je voleo i video čoveka u svim ljudima sa kojima je dolazio u kontakt. To se najverovatnije najbolje vidi u njegovim recenzijama. On je u autorima publikacija, na kojima je radio, pronalazio ono najbolje i najvrednije. A sada, kada nas je napustio, njegove recenzije su mesto gde ćemo pronaći njega.

Ovo je tužan dan i veliki gubitak za Loznicu.


Poštovana porodice Tošić, Davide, uvaženi prijatelji, kolege i sugrađani, ispred RTV Podrinje upućujem iskreno i najdublje saučešce. Gago,putuj mirno i lakog pera, večna Ti slava i hvala!“, rekla je Ivanovićeva na komemoraciji.