In Memoriam

DRAGAN TOŠIĆ (1964 – 2022)

Danas nas je iznenada napustio Dragan Tošić (1964-2022), profesor književnosti, bibliotekar i urednik kulturnog programa Biblioteke Vukovog zavičaja, kao i dugogodišnji predsednik KUD „Karadžić“.

Kao organizator kulturnog programa u gradskoj biblioteci organizovao je veliki broj književnih večeri, tribina, predavanja, izložbi i koncerata, a kao gimnazijalac u KUD „Karadžić“ se učlanio najpre u folklornu sekciju.

Posle godinu dana prešao je u amatersko pozorište i prvi put zaigrao u predstavi „Dva muškarca pod krevetom“ 1982. godine.Po završetku srednje škole i studija na Filološkom fakultetu radio je kao profesor srpskog jezika u Srbici (Kosovo) a po odsluženju vojnog roka u Sarajevu, u najnezgodnijem period rata u BiH, vratio se u Loznicu i zaposlio kao organizator kulturnih aktivnosti u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić u Loznici (današnja Biblioteka Vukovog zavičaja) i aktivno se uljučio u pozorišni život „Karadžića“.

Upravnik pozorišta postao je 2001. godine a posebnu pažnju posvetio je radu sa dečjom i omladinskom scenom, bavio se organizacijom predstava i poslovima povezanim sa scenografijom, kostimima, adaptacijom tekstova i režijom.

Na godišnjoj Skupštini društva 2013. godine izabran je za predsednika KUD „Karadžić“, i na toj funkciji radio do poslednjeg dana. Komemorativni skup biće održan u Vukovom domu kulture u petak, 13. maja u 10 sati.

Sahrana je istog dana u 13 časova na gradskom groblju u Loznici.

Dragan Tošić je bio dugogodišnji saradnik i prijatelj naše medijske kuće i kolektiv RTV Podrinje izražava najdublje saučešće njegovoj porodici.