U Loznici obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomenik borcima palim za slobodu u drugom svetskom ratu, u Loznici je obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

U ime Grada, vence su položili pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić i narodni poslanik Milan Jugović a potom su to  učinili i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Vojske Srbije, Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ i udruženja koja neguju tradiciju narodno-oslobodilačkih ratova.

Đokić je podsetio da 9. maj obeležavamo u znak sećanja na dan kada je fašistička Nemačka, koja je svet dovela na ivicu opstanka, potpisala bezuslovnu kapitulaciju.

“ Srbija je podnela ogromne žrtve i herojski se borila. Setimo se samo da je Loznica 1941. godine bila jedno od većih mesta, koje je oslobođeno u porobljenoj Evropi” – podsetio je pomoćnik gradonačelnika.

Đokić je istakao i da današnje vreme traži drugačiju borbu, a ne onu koju su naši preci vodili oružjem nego, kako je rekao, „borbu za izgradnju infrastrukture, za ulaganje, u zdravstvo, obrazovanje, kulturu, u sport“.

“ Nama je važna prošlost, ali važnija je budućnost, a najvažnija je sloga i mir u našoj zemlji” – poručio je Đokić.

Predsednik lozničkog SUBNOR-a, Života Isaković, istakao je važnost obeležavanja ovog datuma uz poruku –  “ Mi našim ponašanjem, delovanjem, ophođenjem, treba da učinimo sve da rata više ne bude. To je naša poruka, posebno mlađim generacijama. Svi gledamo u budućnost da se ne ponove greške iz istorije”.