U Loznici održana simulaciona vežba u cilju podizanja lične i kolektivne svesti građana u pogledu važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić sa svojim saradnicima, održali su danas sastanak u Gradskoj upravi u okviru kojeg su utvrdili ključne probleme i kategorije učesnika u saobraćaju koji su najugroženiji i u skladu sa tim definisali set mera koje će sprovoditi u narednom periodu u cilju podizanja nivoa bezbednosti u saobraćaju što pored konkretnih aktivnosti uključuje i promotivne vidove kampanje.


Nakon sastanka na platou ispred Vukovog doma kulture održana je simulaciona vežba u cilju podizanja lične i kolektivne svesti građana u pogledu važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje.Naš cilj je da na očigledan način, kroz konkretne primere ukažemo koliko je važno da poštujemo mere koje stvaraju viši nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. U ovom slučaju je reč o upotrebi pojasa prilikom vožnje automobila, čime ne čuvamo samo svoje živote već dajemo dobar primer i drugima – kazao je Petrović.


Gradonačelnik Loznice je izrazio zadovoljstvo što su Agencija za bezbednost saobraćaja i naš Grad na istom zadatku i istakao da su mere koje su danas definsali usklađene sa Strategijom o saobraćaju, koju je za Grad Loznicu uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu, a koja će biti usklađena sa Nacionalom strategijom.

„Raduje me što je ovo privuklo veliku pažnju naših sugrađana. Mi ćemo u narednom periodu po preporuci Agencije koristiti u dobroj meri i Kancelariju za mlade u kojoj će mlada populacija imati obuke kako bismo postigli krajnji cilj, a to je podizanje opšteg nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju kao lične i kolektivne svesti. Imaćemo aktivnosti kada su u pitanju i traktoristi, kao ugrožena kategorija, koji ne ginu samo u saobraćaju već prilikom radova u šumama i njivama. Njima ćemo deliti ramove za traktore koji će im pružiti sigurnost ukoliko dođe do prevrtanja vozila kako bi se rizik povređivanja sveo na što niži stepen“, rekao je on.

Petrović je ukazao i na to da Grad Loznica ima dugogodišnju odličnu saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, a takođe i sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kojima pruža podršku kroz davanje opreme koja im je potrebna, ali i kroz infrastrukrutno uređenje, pre svega u zonama škola, koje nose veći stepen rizika u pogledu bezbednosti dece i učenika.


Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da Grad Loznica dosta radi na polju bezbednosti u saobraćaj kao i da je jedna je od retkih lokalnih samouprava koja ima lokalnu strategiju o saobraćaju i akcioni plan.

„Ideja današnjeg sastanka je bila da dobijemo podršku gradonačelnika da sredstva od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje, od kojih se 30 odsto vraća lokalnim samoupravama, iskoristimo na najbolji način. Na prvom mestu u narednom periodu će biti pojačane aktivnosti ka pešacima, posebno onima starijim od 65 godina. Kao što je gradonačelnik rekao, prepoznali smo i problem traktorista. U narednom periodu ćemo organizovati tribine, obezbedićemo rotacije i trouglove kako bi traktoriste učinili vidljivijim, ali ih i edukovali“ – kazao je Pešić.


Prema njegovim rečima, Loznica je planirala nekoliko važnih aktivnosti, od identifikacije crnih tačaka gde se često događaju saobraćajne nezgode do nezavisne ocene i provere problema i njihovog rešavanja.

„Posebno će biti uključena KZM kako bi što veći broj mladih prošao krzo tribine, ali i simulacije. Agencija i Grad Loznica će u narednom periodu obezbediti auto sedišta za decu, ali i edukacije za roditelje kako bi procenat upotrebe auto sedišta koji je na nivou Srbije za decu uzrasta do tri godine 69 odsto, još više povećali“ – kazao je Pešić i zahvalio se gradonačelniku Loznice na gostoprimstvu, dobroj organizaciji i podršci koju su dobili.