OŠ „Kadinjača“ dobija sportske tribine

Obrazovanje je jedan od prioriteta i zato se rukovodstvo grada zalaže da se što više uloži u školsku infrastrukturu radi boljih uslova za učenike i rad njihovih nastavnika.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Ljubinka Đokića, ništa manja nije ni želja gradonačelnika Vidoja Petrovića da se u školama izgrade sportski tereni zbog činjenice da je fizička aktivnost vrlo bitna za zdrav život svakog mladog čoveka. Ako škole koje imaju veći broj đaka imaju fiskulturne sale, kao u Banji Koviljači, lozničkim „Anta Bogićević“, Vuk Karadžić“, zatim u Lipničkom Šoru, Lešnici i Dragincu a uskoro će se sala graditi i u Jadranskoj Lešnici, onda sve druge škole treba da imaju kvalitetne sportske terene.


Posle prve faze izgradnje košarkaškog, teniskog i rukometnog terena u „Kadinjači“ danas je otvorena i druga faza radova izgradnjom tribina za gledaoce. Nastojaćemo ovde da zamenimo i rasvetu, novim led-reflektorima koji daju bolji kvalitet osvetljenja sa manjom potrošnjom struje. Tribine će biti postavljene na istočnoj strani, dok je na zapadnoj planiran prostor za klupe igrača i sudijske stolove.


„Ukupna vrednost radova je 2,3 miliona dinara“, kaže Đokić i najavljuje da predstoje radovi na sređivanju fudbalskog i košarkaškog igrališta u osnovnoj školi u Tršiću, gde će biti postavljen nov asfalt i zamenjen sportski mobilijar.
Zamašna ulaganja iziskuju redovno održavanje rasvete, farbanje mobilijara i antikorozivnu zaštitu, uklanjanje trave kako na terenima tako i oko samih škola, pa je takva poruka upućena iz gradske uprave svim direktorima lozničkih škola. Kada je reč o „Kadinjači“ tu još predstoji zamena fasadne stolarije i izgradnja trim staze, kao i novih sportskih terena u Lozničkom Polju gde je deo prostora zahvaćen izgradnjom novog obdaništa.


Direktorka osnovne škole Kadinjača Nada Ostojić je navela da očekuje da novi sportski tereni u Lozničkom Polju budu završeni do početka nove školske godine kako bi se nastava fiskulture mogla odvijati i napolju, dok traje lepše vreme.
Milan Nedeljković, član Gradskog veća, koji je resorno zadužen za sport podseća da je iz gradskog budžeta za loznički sport obezbeđeno 150 miliona dinara i još 63 miliona kroz rad ustanove za fizičku kulturu „Lagator“. – Tereni u „Kadinjači“ se najviše koriste za rekreativne sportove i treninge, tako da je podizanje tribina idealna priča koja će obogatiti sportski život u gradu „gde se uvek čekao red za basket“. Biće postavljene nove table i koševi, kaže, uz podsećanje da je na inicijativu gradonačelnika formirana posebna radna grupa koja će obilaziti sve sportske celine na teritoriji grada i utvrditi prioritet dalje obnove. Grad Loznica u ovom trenutku finansira preko 80 klubova i udruženja gde je okupljeno oko četiri hiljade sportista po čemu je i na tom planu Loznica na liderskoj poziciji u Srbiji.
Na kraju ovog terenskog susreta sa novinarima potvrđena je vest da će ovogodišnje nagrade za najbolje đake, osnovce i srednjoškolce, biti uvećanje za 40 odsto a za studente za 20 procenata. Iz gradskog odeljenja za finansije stigao je pozitivan odgovor na inicijativu gradonačelnika pokrenutu na zasedanju Gradskog veća da se iznađu mogućnosti za povišicu ovih prinadležnosti najboljim na studijama i u školama. Svi ugovori sa studentima i učenicima biće sklopljeni po uvećanom mesečnom iznosu za još dve hiljade dinara, pa će gradska nagrada akademcima biti 12 hiljada a đacima sedam hiljada dinara.