Otvoren poziv za bespovratna sredstva iz EU

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ministarstvom finansija Srbije, organizovali su danas u Kursalonu onlajn konferenciju povodom  otvaranja Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina.

U ime gradonačelnika i gradske uprave učesnike skupa je pozdravio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, koji je istakao da je naš grad već realizovao programe prekogranične saradnje.

“Učestvovali smo u projektu Muzejske priče kao i u saradnji gradova i opština u slivu reke Drine, u sklopu projekta čiji je cilj smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda, pre svega poplava, kao i što bržeg otklanjanja nastalih posledica.” – rekao je Đokić.

Konferenciji je prisustvovala ministarka za evropske integracije Republike Srbije i Nacionalni IPA coordinator, Jadranka Joksimović, koja je rekla da je ovo zapravo poslednji javni poziv iz Programa 2014-2020 i pozvala lokalne samouprave da se prijave.

“ Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina jedan je od osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje, koji se u našoj zemlji sprovode sa susednim zemljama, a koordinira ih Ministarstvo za evropske integracije.” – rekla je ministarka.

Putem video linka u konferenciju se uključio Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, koji je izrazio zahvalnost Srbiji na partnerstvu i učešđu u prekograničnoj saradnji i realizaciji 60 zajedničkih projekata.

Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija Republike Srbije naveo je da novčani fond opredeljen za ovaj poziv iznosi više od 3,2 miliona evra a osnovni prioriteti poziva su: podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije i povećanje doprinosa turizma društveno-ekonomskom razvoju programskog područja.

Treći poziv za prekograničnu saradnju sa BiH otvoren je 9. marta ove godine, a rok za podnošenje projekata je 7. jun 2022.