Minth Group: Ceremonija otvaranja nove fabrike u Loznici i polaganje kamena temeljca u Šapcu

Povodom završetka  izgradnje pete fabrike, i početka rada proizvodnih pogona u Minth Automotive Loznica, te postavljanja kamena temeljca za nove fabrike u Šapcu, Minth Group je u četvrtak 10. marta 2022. godine, održala svečanu ceremoniju otvaranja fabrika.


Ceremoniji otvaranja  prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, šef ambasade NR Kine u Srbiji Tian Yishu, ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković, najviši vrh menadžmenta BMW-a iz Nemačke, predstavnici Renault-a iz Francuske  kao i predstavnici Toyote u Evropi, predstavništvo kompanije Tesla iz Nemačke, predsednica Upravnog odbora Minth grupacije Wei Ching Lien, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, kao i drugi visoki predstavnici Mintha. 

U prisustvu više stotina zvanica održana je svečana ceremonija otvaranja u Loznici.

Tokom poludnevne ceremonije, visoko rukovodstvo Mintha imalo je priliku da razmeni informacije, razmisljanja i planove kako sa predsednikom RS, tako i sa kupcima, a sve u cilju i nadi da će investicija grupacije Mintha biti svetionik koji vodi u brzi razvoj lanca automobilske industrije u Srbiji, pa čak i u regionu Balkana. Ovo će svakako stvoriti novu eru razvoja automobilske industrije.

 Grupacija Minth  osnovana je 1992. godine i tada je kotirana na berzi u Hong Kongu 1. decembra 2005. godine (kod akcija: 0425), a sada je rangirana među 100 najboljih kompanija za auto delove u svetu, sa proizvodnim pogonima i centrima za istraživanje i razvoj širom Azije i Evrope, Severne Amerike i drugih kontinenata. Prateći put i tempo  kineskog Pojasa i puta, Minth Group se prvi put pojavljuje  u Srbiji 2018. godine kada otvara svoje novo poglavlje:

Grupacija Minth  trenutno je u Srbiji osnovala 5 fabrika, sa ukupnim ulaganjem od preko 500 miona evra, a očekuje se da će obezbediti skoro 3.000 radnih mesta, nakon što sve proizvodne linije budu završene i puštene u rad.

Odlična preduzeća pokreću odlične gradove, a odlični gradovi vode odlične zemlje, a Minth je uvek bio posvećen uspostavljanju referentnog preduzeća sa pozitivnim uticajem inostranih kineskih preduzeća u Srbiji.

Predsednica Upravnog odbora Minth grupacije Wei Ching Lien i drugi visoki predstavnici Mintha.

Na ceremoniji otvaranja fabrike, Wei Ching Lien, predsednica Upravnog odbora Minth Group, uputila je srdačnu dobrodošlicu gospodinu predsedniku, liderima vlada Kine i Srbije, menadžmentu cenjenih kupaca i dobavljača i drugim gostima. Takodje je rekla da je donošenje odluke da se investira u Srbiju bio veoma ispravan izbor kako za grupaciju tako i za Srbiju.

Zahvalila se Vladi Srbije i upravi grada Loznice na snažnoj podršci Minthu u proteklih 3 godine, kao i svim kupcima i partnerima u lancu snabdevanja za poverenju koje pružaju u Minth grupaciji.

„Nada se da će svi planovi koje trenutno imamo i za koje se zalažemo, pod vođstvom predsednika Vučića, kao srspkog tima zaposlenih doprineti uveliko razvoju Srbije’’, rekla je Wei.

Uspešne kompanije pokreću uspeh grada, a uspešni gradovi vode jačanju cele države. Minth je oduvek bio posvećen i zaslužan za uspostavljanje referentnih prekookeanskih preduzeća, pa i u Srbiji sa pozitivnim uticajem iz sedišta Kine.

Tian Yinshu, šef Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, čestitao je otvaranje fabrike i rekao da je ovo još jedno  dostignuće ulaganja kineskih preduzeća u ovoj zemlji, koje u potpunosti pokazuje volju Kine i Srbije da unaprede prijateljsku saradnju, kao i da se podstiče lokalno zapošljavanje koje doprinosi ukupnom ekonomskom razvoju Srbije.

„Kineska strana visoko ceni aktivno učešće Srbije u zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta” i saradnje Kine i CIE, te je spremna  da nastavi da podstiče više kineskih preduzeća da ulažu u Srbiju na principu uzajamne koristi i pobede“, istakao je ambasador i dodao da rewzultati kontinuirano poboljšavaju blagostanje dva naroda.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je na ceremoniji da je Loznica dugo bila pred dilemom gašenja ovdašnjih preduzeća i nezaposlenosti velikog broja radnika, a izgledi za oporavak privrede bili su mračni.

„Kineski partneri ne samo da će otvoriti veliki broj lokalnih radnih mesta, već će doneti viziju boljeg života, na čemu želim da se zahvalim predsedniku Si Đinpingu i svim kineskim partnerima koji su odavno posvećeni unapređenju srpsko-kineskog prijateljstva. Trenutna međunarodna situacija je teška i komplikovana, ali sa kim god da se suočim, nikada neću bežati da govorim o dubokom prijateljstvu Srbije i Kine, verujte da će Srbija uvek biti prijatelj od poverenje NR Kini“, rekao je prvi čovek Srbije.

Minth Group – svetionik na srpskom pojasu i putu