Loznica: Za program energetske efikasnosti 20 miliona dinara

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore, vredne 2 milijarde dinara, sa predstavnicima gradova i opština o sufinansiranju Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave.

U ime Loznice ugovor je potpisao gradski menadžer Dejan Stalović. On je podsetio da Gradska uprava godinama unazad izdvaja sredstva za energetsku efikasnost, a današnjim potpisivanjem ugovora, nastaviće se sa proširenjem i unapređenjem tog posla.

„Imajući u vidu da je u 2021. godini bilo veliko interesovanje građana, 250 prijava, na predlog gradonačelnika Petrovića, u ovoj godini smo opredelili iz budžeta grada 10 miliona dinara, a isti iznos opredelilo je i Ministarstvo energetike“, rekao je Stalović i dodao da nakon konsultacija i utvrđivanja mera sa Ministarstvom uslediće javni poziv za izvođače radova.

Gradski menadžer podseća da su kroz program unapređenja energetskih svojstava zgrada, tokom prošle godine, rekonstruisane fasade na 5 stambenih zgrada, uz učešće Grada od 70 odsto. Pored toga, realizovano je 55 ugovora sa stambenim zajednicama gde su, u zavisnosti od potrebe, rekonstruisani krovovi, liftovi, video nadzor i sl.

Javni poziv za kompanije će biti raspisan do kraja meseca, a početak radova na stambenim objektima očekuje se već u maju.