Svet žena u Loznici – svečano otvaranje

Manifestacija „Svet žena“ koju organizuje Centar za kulturu “Vuk Karadžić” pod pokroviteljstvom gradske uprave, već 21 godinu kontinuirano afirmiše stvaralaštvo i dostignuća žena.

Programi se odvijaju tokom marta a ovogodišnju manifestaciju svečano je, u Vukovom domu kulture, otvorila Milijana Sakić, master profesorka srpskog jezika i književnosti.

Ona je podsetila na velika imena iz naše istorije poput Milunke Savić, Mileve Marić Ajnštajn, Isidore Sekulić, rekavši da su one promenile istoriju ili oplemenile nezaborav. Takođe je naglasila da su “ ništa manje važne sve te anonimne žene, koje sasvim nenametljivo, bez buke, zapravo, učestvuju u stvaranju istorije”.

“Tek kada postanemo društvo koje sasvim razume da nije bitno da li si žena, već koliko si dobra u onome što činiš, pobedićemo. I to neće biti samo pobeda žena, već svih nas. S tim u vezi, Skupština Srbije je usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a u strahu od nečeg novog i nepoznatog, suočili smo se  sa različitim polemikama. Osnovna ideja ovog zakona je da žena nije slabiji, već samo nežniji pol. Zato je ova manifestacija toliko važna i nadam se da će živeti još dugo” – rekla je Sakić otvarajući manifestaciju . Citirala je i Jovana Dučića, koji je govorio: „Muškarci su hrabri pred smrću, a žene pred životom; muškarci pred drugim muškarcem, a žene pred celom sudbinom.“

U nastavku večeri publika je uživala u koncertu pijaniste Matije Dedića koji je izveo neke od legendarnih kompozicija svog oca, čuvenog kantautora Arsena Dedića.