Biblioteka Vukovog zavičaja: Sofijine male velike priče

Nacionalni dan knjige Biblikoteka Vukovog zavičaja obeležila je promocijom publikacije „Male velike priče“ dvanaestogodišnje Sofije Vukić.

Sofija Vukić živi u Švajcarskoj i učenica je sedmog razreda. Svoju prvu knjigu je napisala na italijanskom i ona je upravo prevedena i odštampana na srpskom jeziku.

 Direktorica ustanove Mirjana Pejak, objašnjava da nije slučajno što je Sofija svoju prvu promociju imala baš na Nacionalni dan knjige u Biblioteci.

“Ovo je najleši mogući način da afirmišemo knjigu ali i našu saradnju sa dijasporom, jer Sofija dolazi iz dijaspore”, rekla je Pejak i dodala da je ovo prilika da se setimo Miloša Obrenovića, kome je istorija ostala dužna zbog toga što ga uvek pominju kao Miloša koji nije znao da čita.

“Zahvaljujući tom Milošu, koji nije znao da čita, mi imamo Nacionalni dan knjige”, istakla je direktorica.

Sofija Vukić na promociji  je čitala svoje priče, svirala na klaviru i pevala, a prikazan je i film o njen aktivnostima, s obzirom da, pored pisanja, trenira tenis, dobitnik je mnogih medalja u plivanju, skijanju, tenisu, umetničkom klizanju i šahu, a sa posebnim zadovoljstvom svira klavir, peva i slika, pa je svoju knjigu sama ilustrovala.

Pored Sofije, gosti promocije su bili i njeni roditelji, mama Slavica i tata Mićo Vukić, osvedočeni humanitarac i dobrotvor, koji je do sada isporučio značajne količine humanitarne pomoći stanovnicima Loznice, Šapca, Beograda, Kraljeva, Užica, Kragujevca, Gradiške, Doboja, Prijedora, Bijeljine i drugih gradova širom Srbije i Republike Srpske. Za svoj humanitarni rad dobio je jedno od najviših priznanja Grada Loznice, a ove godine na Sretenje, povodom  Dana državnosti, odlikovan je Karađorđevom zvezdom trećeg stepena.