Zvornik: Usvojen plan kapitalnih investicija 2022-2024.

Na današnjoj sednici odbornici su usvojili Plan kapitalnih investicija 2022-2024. godina, koji je usklađen sa Strategijom integrisanog razvoja Grada Zvornik za period 2018-2027. godina, Planom budžeta Grada Zvornik za tekuću godinu i finansijskim procenama za naredne dve godine. U njemu su sadržani i kapitalni projekti za kojima se u međuvremenu ukazala potreba ili prilika za realizaciju, te one koji su predloženi od strane javnosti.

Zamenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, istakao je da se, kada je usvajana Strategija integrisanog razvoja, prvenstveno vodilo računa o najkapitalnijim projektima iz raznih oblasti koji će doneti dobrobit sugrađanima.

„Planom je predviđeno da se u ove tri godine utroši 70.824.280. KM u ove projekte što znači da će Zvornik i u tom periodu biti veliko gradilište, kao i prethodnih godina. Veći dio sredstava su donatorska, dok su manjim delom iz redovnog budžeta ili kreditnog zaduženja.“

Usvojena je i Odluka o sufinansiranju dogradnje, nadogradnje i rekonstrukcije postojećeg pravosudnog objekta u Zvorniku za potrebe Okružnog suda, privrednog suda, tužilaštva i pravobranilaštva.

Zamenik gradonačelnika je pojasnio da je nosilac ovog projekta Ministarstvo pravde koje će finansirati izgradnju, dok Grad Zvornik finansira izradu tehničke dokumentacije – glavnog projekta, utvrđene takse i naknade u postupku izdavanja građevinske dozvole.

„Očekujemo da u narednih mesec do dva dođe do raspisivanja tendera i izbora najpovoljnijeg izvođača radova.“

Odbornici su usvojili i Odluku kojom se utvrđuje da je prosečna, konačna građevinska cena jednog kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području grada Zvornika u 2021. godini iznosila 1.030 KM. Ova cena je određena na osnovu predračuna iz glavnih projekata za koje su izdate građevinske dozvole u prethodnoj godini i služi kao osnovica za izračunavanje visine rente.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju kriterijuma kategorizacije sportova, sportskih grana, uslova za finansiranje sporta i raspodelu sredstava gradskim sportskim organizacijama za 2022. godinu.

Načelnik Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Darko Stefanović, rekao je da je, kao i prošle godine, predviđeno 700.000 KM za ovu namenu.