Loznička OŠ Vuk Karadžić podržala akcije NURDOR-a

OŠ “Vuk Karadžić” se, na poziv NURDOR-a (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), uključila u humanitarnu akciju „Zasadi život- budi heroj“, kako bi pomogli ali i podigli svest o tome koliko je važno učestvovati u ovakvim akcijama. Prema rečima Anete Rakić, direktorke škole, ovo je samo jedna u nizu humanitarnih i društveno odgovornih akcija u koje su se uključili. Kupovinom olovaka koje u sebi sadrže seme biljke koja može da se zasadi, dali su svoj doprinos prikupljanju novca za Roditeljsku kuću u Beogradu.

Volonterka NURDOR-a, Sanja Pavlović, zaposlena u OŠ Vuk Karadžić, dodala je da NURDOR organizuje niz akcija dobrovoljnog davanja krvi u nekoliko gradova među kojima je i Loznica.

“ Deci oboleloj od malignih bolesti u toku lečenja često trebaju transfuzije krvi. Kada se to desi roditelji su, u već veoma teškoj situaciji, prinuđeni da se snalaze sami. Pozivaju svoje prijatelje, rođake, apeluju putem društvenih mrežama. Sve ovo može biti drugačije i zavisi isključivo od nas. Od svake zdrave odrasle osobe koja tri ili četiri puta godišnje može dati krv. Tih 15 minuta i 500ml koje ste poklonili – zapravo ste poklonili život.” – rekla je Pavlović i izrazila zahvalnost što se prvoj akciji prošle sedmice odazvao i deo kolektiva škole Vuk Karadžić na čelu sa direktorkom a uslediće još jedna akcija u našem gradu.

“Donacije nisu samo materijalne i naš doprinos ne zavisi uvek od toga koliko novca možemo da doniramo. Naprotiv, ono što je najvažnije da bi se sačuvali životi zapravo nije materijalno i većina nas to može da donira 4 puta godišnje. Kada bismo to radili nijedno dete ne bi došlo u situaciju da mu život bude ugrožen jer zalihe krvi nisu dovoljne.” – ističu iz NURDOR-a.

Akcija pod sloganom “Dati krv znači spasiti život” u Loznici je planirana za četvrtak, 24. februar u Vukovom domu kulture od 10 do 16 časova.