Gde putuju Lozničani?

U 2022. godini za Dan državnosti Srbije ne radi se u utorak i sredu, 15. i 16. februara, a kako se dva neradna dana naslanjaju na vikend i Dan zaljubljenih, zanimljivi su za mnoge koji žele negde da otputuju.

U razgovoru sa predstavnicima lozničkih turističkih agencija M.G.S. i Kondor Tis proverili smo koliko su naši sugrađani zainteresovani za februarski mini odmor, ali i koje destinacije su najtraženije tokom godine.

„Interesovanja ima. Najviše se traže planine, hotel Heba na Divčibarama koji je sada u punom kapacitetu za praznike, kao i Jahorina. Instanbul je zanimljiv svima, potom Egipat kao destinacija gde može trenutno da se kupa, a tu su Maldivi i Sejšeli. Uglavnom destinacije koje ne zahtevaju striktne epidemiološke mere“, objašnjava Marija Grujičić ispred turističke agencije Kondor Tis.

Direktor turističke agencije M.G.S., Živko Stefanović, primećuje da je interesovanje za putovanje Lozničana tokom praznika u februaru malo, te da se sugrađani pretežno odlučuju za planine u okruženju, Zlatibor, Jahorinu, Taru i Zlatar.

„U zadnjih par godina kako je Vlada Republike Srbije počela da sufinasira odmor u zemlji kroz vaučere, u sezoni se ne može naći slobodno mesto. Sve se traži, od seoskog, banjskog i planinskog turizma“ kaže direktor agencije M.G.S. i napominje da naš grad i te kako ima šta da ponudi turistima ali da postoji problem kod organizovanih eskurzija.

„Nije mi jasno da u sezoni kroz Loznicu dnevno prođe oko 50 autobusa, na relaciji Tronoša – Tršić – Banja Koviljača, a da niko u Loznici ne stane. Zašto je to tako? Nemamo u ponudi pešačku turu kroz Grad, gde bi se videla Loznica i čula bogata istorija o njoj. Nadamo se da će to jednog dana funkcionisati“, zaključuje Stefanović.