Da li Meta gasi Fesjbuk i Instagram u Evropi?

Kompanija Meta razmatra povlačenje sa evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da razmenjuje podatke evropskih korisnika sa SAD.

‘Razmatramo zatvaranje Facebooka i Instagrama u Evropi ako ne budemo bili u mogućnosti da nastavimo prenos korisničkih podataka natrag u SAD“, upozorila je kompanija Meta u svom godišnjem izveštaju objavljenom prošlog četvrtka.

Regulatori u Evropi trenutno izrađuju nove zakone koji će diktirati kako će se korisnički podaci građana Evropske unije prenositi preko Atlantika, piše CNBC.

‘Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ako se i dalje ne budemo mogli osloniti na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram’, saopštili su iz Mete, kompanije koja se donedavno zvala Facebook, a u vlasništvu drži spomenute društvene mreže i niz drugih firmi ćerki, te su dodali kako bi to negativno uticalo na njihovo poslovanje i financijsko stanje.