Loznica: Uskoro servis javnih bicikala

Grad Loznica i Planinsko biciklističko društvo „BicikLO“ potpisali su danas ugovor o uspostavljanju jednog od prvih servisa javno dostupnih bicikala u Srbiji, koji će sa radom početi na proleće, a prema rečima gradskog menadžera Dejana Stalovića pored deset repariranih bicikala, koje je ovim ugovorom udruženje „BicikLO“ ustupilo na korišćenje za servis.

Grad se obavezao da nabavi još 20 bicikala za sve kategorije korisnika – decu, žene, ljubitelje sportske vožnje.

  • Na inicijativu gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića razgovaraćemo o pravnom i sistemskom rešenju da li zakon dozvoljava i prepoznaje mogućnost nabavke električnih bicikala što je svakako trend. Grad je sasvim voljan da nabavi određen broj električnih bicikala koje ćemo ustupiti našim građanima, gostima, turistima i onima koji vole biciklizam i zalažu se za njegov razvoj – istakao je Stalović i izrazio zadovoljstvo na dobroj saradnji sa udruženjem „BicikLO“.
  • Savim sigurno će biciklizam u našem gradu biti sve vidljiviji i značajniji kao vid transporta, ali i promocije turizma, zdravijeg života, kulturnih i istorijskih vrednosti. Na osnovu Studije saobraćaja Grada Loznice uradili smo i pilot projekat zone usporenog saobraćaja što podrazumeva da u određenim ulicama u gradu ograničimo brzinu kretanja na 30 kilometara na čas kako bi se bicikl vozio više i češće – zaključio je Stalović.

Zamenik gradonačelnika Marko Vidić kazao je da Grad Loznica prepoznaje značaj biciklistčkog saobraćaja i želi dalje da ga razvija.

  • Kada počne sezona postavićemo tri parkirališta u Tršiću, Banji Koviljači i u Loznici. Ovo nije samo vid poboljšanja turističke ponude već ideja da se biciklistički saobraćaj u našem gradu razvija i bude vidljiviji. Jedan smo od retkih gradova koji je započeo sa realizacijom servisa javno dostupnih bicikala – ukazao je Vidić.

Kako je objasnio predstavnik Društva „BicikLO“ Miloš Đuričić, ovaj servis nastao je kao rezultat aktivnosti na šestomesečnom projektu pod pokroviteljstvom Evropske unije i partnera koji su sa udruženjem „BicikLO“ sarađivali na projektu.

  • Ovih deset bicikala ustupamo na korišćenje Gradu Loznici zajedno sa veb aplikacijom koja omogućava korišćenje ovog servisa. S obzirom na to je bicikl paradigma ekologije i zdrave životne sredine posebno bismo istakli činjenicu da su ova bicikla reparirana i kvalitetna. Ideja je da servis javno dostupnih bicikala počne da funkcioniše sa prvim danima proleća na tri lokacije – u Tršići i Banji Koviljači kao turističkim centrima i u samom gradu. Ovaj servis pratiće veb aplikacija koja će na precizan način pružati korisnicima informacije o vremenu i mestu iznajmljivanja i vraćanja, kako bi imali jasan uvid kada je bicikl slobodan – istakao je Đuričić.