Svetosavska radionica posvećena Svetom Savi i blaženopočivšem episkopu šabačkom Lavrentiju

Crkvene opštine lozničke, nastavljajući misiju Hristovih apostola, organizovale su u četvrtak 27. januara zajedničku svetosavsku radionicu kroz koju su osvetljeni najbitniji momenti iz života i dela Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

U očima i srcima prisutnih projavila se u jednom trenutku sličnost između prvog srpskog prosvetitelja i nedavno upokojenog arhijereja šabačkog Lavrentija. Vladika Lavrentije je sledeći primer Svetog Save, takođe osnivao i osnaživao eparhije Srpske pravoslavne crkve, ali i prosvećivao decu i mlade kao jedan od najvećih boraca za povratak veronauke u školske klupe.


Učesnici radionice uvideli su značaj arhiepiskopa Save i blaženopočivšeg episkopa Lavrentija i njihovih misija, koje stoje u neraskidivoj vezi. Prvi je pre osam vekova uspeo da izbori samostalnost Srpske pravoslavne crkve, a drugi je rođen na Savindan, kao pravoslavni Srbin koji je, završivši pravoslavnu bogosloviju i postavši istaknuti episkop Srpske pravoslavne crkve, nastavio misiju svog svetog prethodnika, rukopolažući srpsko sveštenstvo i monaštvo i prosvećujući srpsku čeljad 21. veka.

Đakon Jovan Jančić ističe da je radionica ispunila svoj cilj.

„Deca su izašla ozarena i bogatija novim saznanjima, a mi ukrepljeni mišlju da našu budućnost ostavljamo pokolenjima koja hode spasonosnim putem Istine Hristove zahvaljujući pre svega Svetom Savi, prvom srpskom prosvetitelju i njegovom dostojnom sledbeniku – usnulom Vladiki Lavrentiju“, rekao je Jančić.