Zvornik – Svetosavska akademija

U Zvorniku je, uoči Savindana, održana svečana Svetosavska akademija, po tradiciji dugoj tri decenije koja je prekinuta samo prošle godine, zbog pandemije virusa korona.

Svečanom skupu obratio se gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, koji je rekao da je Svetosavska nedelja jedna lepa tradicija i da nema mnogo sredina koje se mogu pohvaliti manifestacijom te vrste.

“ Veoma sam zadovoljan što su u  ovoj nedelji mnogi naši sugrađani dobili priliku da pokažu deo svog stvaralaštva. U programu Svetosavske nedelje od 24. do 29. januara za svakoga ima po nešto i u ovoj sedmici šaljemo poruku da se u sebi pozabavimo svetosavljem i borimo se da ono bude prisutno u nama tokom cele godine. Šaljemo i poruku da se volimo, uvažavamo, da poštujemo našu tradiciju i naše vrednosti, a istovremeno da gledamo napred i da širimo ljubav i poštovanje i prema sebi i prema drugima.“

Gradonačelnik je rekao da je i prethodnih godina osnovna preokupacija lokalne vlasti bila ulaganje u predškolske i školske ustanove a tako će biti i ubuduće.

„Cilj je da naši sugrađani, počev od porodilišta, pa zaključno sa Tehnološkim fakultetom, na svim nivoima obrazovanja i svog života imaju što je moguće bolje uslove i Zvornik se time već može dičiti.“- rekao je Stevanović.

O Svetom Savi besedio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić naglasivši da je Sveti Sava kolosalna ličnost.

„Bez obzira na sva iskušenja kroz istoriju našeg naroda, na sve nedaće, bez obzira na raznorazne pritiske, zabrane, Sveti Sava je uvek izlazio kao pobednik i uvek se pojavljivala ta iskra u duši, u srcu našeg čoveka koja bi rasplamsala ljubav, rasplamsala taj nesagorivi plamen. U srcu i duši ga slavimo i proslavljamo, a on nas nadahnjuje za nova pregnuća, nove uspehe u životu, prvenstveno na duhovnom planu a onda i na svakom drugom planu kako bi bili i ostali svoji na svome i cenili, voleli i poštovali ono što je naše.“- poruka je protojereja Lukića.

Tradicionalnu manifestaciju vodio je glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić, a u programu su učestvovali Prvo pevačko društvo „Izvornik“, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“.