U lozničkom hramu Pokrova Presvete Bogorodice Savindan svečano proslavljen uz paketiće

Slava Sveti Sava obeležena je jutros u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, u prisustvu mališana koji su recitovali i pevali pesme posvećene prvom srpskom arhiepiskopu.

Nakon liturgije prerezan je slavski kolač i osvećeno slavsko žito.

U nastavku, deca iz PU Bambi recitovala su pesme o Svetom Savi i zajedno sa decom školskog uzrasta otpevala himnu posvećenu našem prvom prosvetitelju. Potom su nastupili svi koji spremili prigodne pesme za praznik.

“Deca se tokom cele godine pripremaju za proslavu Svetog Save i veoma im je značajno da pokažu sve što su spremili i naučili”, ističe đakon Jovan Jančić.

Svim učesnicima podeljeni su paketići koje je priložila loznička kompanija Nelly. Takođe, sva deca su dobila časopis Svetosavsko zvonce.

Sveti Sava je bio srpski princ, monah, književnik i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve.

U Srbiji proslava Svetog Save kao školske slave započeta je još 1823. godine, naredbom Kneza Miloša Obrenovića, a potom je regulisana Zakonom 1840. godine za vreme vladavine Kneza Mihaila. U to vreme nastala je Svetosavska himna koja se smatra najstarijom srpskom himnom i koja danas odzvanja hodnicima naših škola u spomen Rastka Nemanjića, kasnije Svetog Save, trećeg i najmlađeg sina velikog srpskog župana Stefana Nemanje.