Ispraćaj vladike Lavrentija

U Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, služena je Zaupokojena liturgija povodom upokojenja episkopa šabačkog Lavrentija.

Liturgiji, pored arhijereja, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su i mnogi zvaničnici, kako opština i gradova tako i naše države, kao i veliki broj vernika.

U ime Loznice, prisustvovali su gradonačelnik Vidoje Petrović i pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

Od vladike Lavrentija oprostio se ministar inostranih poslova u Vladi Srbije Nikola Selaković, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poručivši da je ovo samo privremeni rastanak od omiljenog vladike.

Na ispraćaju vladike Lavrentija opelo je služio patrijarh srpski Porfirije.

„O vladici Lavrentiju bi se sve moglo reći u nekoliko rečenica ravnih tomovima knjiga koje govore ko je i šta je bio, pre svega zbog toga što on zaista jeste bio arhijerej Crkve Hristove ne samo svetotajinski, nego i realno, životno, pastirski i liturgijski. On je bio liturg, služitelj i pastir u isto vreme i sve ono što te dve reči obuhvataju. Služio je na svakom mestu zemljinog šara, apostolski delovao osnivajući, baš kao i apostol Pavle, crkve i crkvene zajednice od Evrope pa sve do Australije. Služio je službu Hristovu i u isto vreme služio je ljudima“, istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Vladika, koji je ostavio neizbrisiv trag, služeći skoro sedam decenija, kao monah i episkop, upokojio se u nedelju, 23. januara u Šapcu.

Sahranjen je kraj crkve u manastiru u Soko gradu, kod Ljubovije, koji je njegova zadužbina posvećena Svetom Nikolaju Velimiroviću.