Gradonačelnik Petrović uputio je telegram saučešća povodom smrti Njegovog Preosveštenstva episkopa Lavrentija

Povodom smrti episkopa Lavrentija gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, uputio je izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Eparhiji Šabačkoj, monaštvu, njegovoj rodbini, vernicima i svima koji su sa žaljenjem primili vest o njegovom večnom odlasku.


– Naša Eparhija i Srpska pravoslavna crkva ostala je bez još jednog odanog pastira i duhovnika, neumornog humaniste i Hrišćanina, svog episkopa i pisca, njegovog preosveštenstva Lavrentija. Loznica i celo Podrinje ostalo je bez velikog pregaoca koji je snagom vere i ljubavi u izazovnim vremenima uzdizao duhovne vrednosti.


Otišao je čovek koji je svojstvenim glasom razuma kao naš savremenik doprineo podizanju najvećeg broja hramova u ovom kraju. Više decenija bio je simbol i moralni autoritet, zaštitni znak za sve što je u teškim danima predstavljalo iskre svetlog uma i dostojanstvenog života.


Moji prijatelji i poznanici su o episkopu Lavrentiju, čije je svetovno ime Živko Trifunović, govorili kao čoveku hrišćanske skromnosti i velikog preporoda. Učio nas je pokornosti pred velikim ciljevima i nepokoru prema mržnji i omalovažavanju. Gnušao se na laži i pakosti, ali je bio čovek koji je umeo da prašta. Celu eparhiju, koja se do pre dve decenije prostirala i Mačvanskim i Kolubarskim okrugom, smatrao je Hristovom zidanicom pa je i nju ličnim doprinosom zadužio stalnom brigom za dobrobit i interese svih građana.


Episkop Lavrentije bio je više puta naš cenjeni gost. U Loznici je osveštao hramovne temelje danas jedne od najvećih bogomolja u Srbiji, Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, zatim, kada smo u poseti imali Patrijarha Irineja, u oktobru 2010. godine kada smo kapitalno uređivali i opremali novi kompleks oko stare lozničke crkve na Šancu, u vreme manifestacija povodom dva veka od Boja na Loznici.


Rado je naš vladika dolazio da zajedno proslavimo dan grada 16. jun, na Vukove sabore, da osvešta nove crkve u Lozničkom Polju, Voćnjaku. Dolazio je na jubileje u Tronoši, a na njegovu inicijativu za svetitelja proglašen je prvi učitelj Vuka Karadžića Stefan Tronoški…
Svojom pojavom na svakom mestu upućivao je na uzvisito gospodnje poslanstvo i saznanje da i u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svaki razgovor sa njim bio je za mene veliki dar jer je u svojoj dobroti bio nesebičan.


Smatram da je tako omiljeni naš vladika, koji se jedno vreme školovao u našoj Gimnaziji, predstavljao cvet srpskog hrišćanstva u velikoj evropskoj bašti vere i kulture.


Zahvalan sam za prijateljstvo, mudrost, čestitost i dobrotu kojom nas je obasipao naš vladika,  navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika Petrovića.