Izložba o ulozi Radničkog univerziteta u opismenjavanju stanovnika Loznice

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica je u Galeriji Miće Popovića i Vere Božičković Popović otvorena je dokumentarna izložba pod nazivom „Uloga Radničkog univerziteta u opismenjavanju i obrazovanju stanovništva Loznice u drugoj polovini HH veka“.

Priređivač je Centar za kulturu “Vuk Karadžić” a autorka izložbe je master geograf Biljana Radičević, urednica obrazovnih programa u toj ustanovi. Izložbom su predstavljene obrazovne aktivnosti Radničkog univerziteta (kursevi, redovna prekvalifikacija, osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje).

U nekadašnjoj Jugoslaviji osnivani su radnički i narodni univerziteti sa ciljem opismenjavanja i obrazovanja što većeg broja ljudi. Radnički univerzitet u Loznici postojao je od 1959. godine, kada ju je osnovao Opštinski narodni odbor, pa sve do 1989. godine kada je Skupština opštine Loznica osnovala Kulturno-prosvetni centar „Vuk Karadžić“ koji je 1998. godine promenio naziv u Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

Dokumenta koja svedoče o aktivnostima Radničkog univerziteta u Loznici nalaze se u arhivi Centra za kulturu.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja i Gradskoj upravi Loznice, jedan deo dokumentacije je sistematizovan i skeniran prethodne godine. Kao rezultat nastala je pomenuta izložba koja se sastoji iz 26 panoa. Izložba je otvorena za posetioce do 28. februara , od 8 do 15 časova, saopšteno je iz Centra za kulturu.