Od ponedeljka pred Lozničanima dokumentarna izložba o ulozi Radničkog univerziteta u obrazovanju stanovništva našeg grada

U ponedeljak 17. januara 2022. godine u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici, u 12 časova, biće otvorena izložba „Uloga Radničkog univerziteta u opismenjavanju i obrazovanju stanovništva Loznice u drugoj polovini HH veka“ autorke msr geografa Biljane Radičević, urednice obrazovnih programa u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

Izložbom su predstavljene obrazovne aktivnosti ove ustanove (kursevi, redovna prekvalifikacija, osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje). U nekadašnjoj Jugoslaviji osnivani su radnički i narodni univerziteti sa ciljem opismenjavanja i obrazovanja što većeg broja ljudi.

Radnički univerzitet u Loznici postojao je od 1959. godine, kada ju je osnovao Opštinski narodni odbor, pa sve do 1989. godine kada je Skuopština opštine Loznica osnovala Kulturno-prosvetni centar „Vuk Karadžić“ koji je 1998. godine promenio naziv u Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

Dokumenta koja svedoče o aktivnostima Radničkog univerziteta u Loznici nalaze se u arhivi Centra za kulturu. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja i Gradskoj upravi Loznica, jedan deo dokumentacije je sistematizovan i skeniran prethodne godine. Kao rezultat nastala je pomenuta izložba koja se sastoji iz 26 panoa. Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 17. januara 2022. godine u 12 časova.

Može se pogledati svakog radnog dana od 8 do 15 časova sve do 28. februara 2022. godine.