Izložba „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“

Foto: Centar za kulturu "Vuk Karadžić"

Lozničani i posetioci našeg grada tokom prazničnih dana mogu pogledati izložbu pod nazivom “Prirodne i kulturne vrednosti predela izuzetnih odlika Kulturni predeo Tršić-Tronoša“

”Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica je od 2019. godine upravljač Predelom izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“. U cilju promocije zaštićenog područja priredili smo ovu izložbu.” – objasnila je mr Snežana Nešković Simić, direktorka ustanove.

Autor projekta je msr geograf Biljana Radičević, urednik obrazovnih programa u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

“Izložba sadrži 40 panoa, na kojima su prikazane prirodne i stvorene vrednosti na području Kulturnog predela Tršić-Tronoša, ali i istorijski tok: ptice, srednji detlić, gmizavci i vodozemci, flora i vegetacija, zaštićene biljne vrste i sorte voća, božikovina, orah, vres, crni grab, bršljan i mnogi drugi. Pored toga imamo i stvorene vrednosti, Vukova spomen-kuća sa okolinom.” – pojasnila  je Radičević.

Projekat izrade ove dokumentarne izložbe podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja na Konkursu u oblasti kulturnog nasleđa, Ministarstva zaštite životne sredine u okviru godišnjeg Programa upravljanja zaštićenim podučjem i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.