Baka Nadi iz Runjana uručen Putinov orden

Najstariju veteranku iz Drugog svetskog rata u Loznici, stogodišnju Nadu Lukić posetili su danas predstavnici ambasade Ruske federacije zajedno sa rukovodstvom Grada Loznice, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i članovima lozničkog SUBNOR-a i uručili joj tom prilikom medalju ruske ambasade za učešće u oslobođenju sa ruskim trupama, povodom 75 godišnjice od pobede u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović istakao je da je ovo zaista izuzetno lep i važan događaj pre svega za baka Nadu i njene potomke, ali i za našu lokalnu zajednicu.

„Svi smo ponosni na baka Nadu, na njen život, na činjenicu da je dala snažan doprinos u borbi protiv fašizma i da je jedan od živih svedoka tog zla koje je haralo svetom. Na njenom primeru možemo svi zajedno puno da naučimo da postoje iskonske, univerzalne vrednosti za koje se uvek vredi boriti. Ovom prilikom zaista u ime svih građana Loznice i svoje lično ime želim da se zahvalim predstavnicima ruske ambasade koji su se setili baka Nade. Verujem da će ona uživati u ovom visokom priznanju, koje je jedno u nizu koje je dobila“, kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, dobro je što uprkos godinama ona još uvek ima fizičku i mentalnu snagu.

„Svi smo bili svedoci sa koliko emocija, ali vrlo pribrano baka Nada na trenutak iznosi neka sećanja iz tog surovog vremena, za koje svi želimo da se više nikad ne ponovi“, zaključio je Petrović uručivši tom prilikom prigodan poklon Nadi Lukić.

Aleksandar Konanihin, prvi savetnik ambasade Rusije u Beogradu i ataše za kulturu Ruske federacije rekao je da im je bila čast i zadovoljstvo da uruče zasluženu nagradu Nadi Lukić, koja je bila rame uz rame sa ruskim trupama tokom Drugog svetskog rata.

„Saznali smo da je od jeseni 1944. godine, Nada bila sa ruskim jedinicama, uglavnom sa Sovjetskom trećom gardijskom padobranskom divizijom sa kojom se ona borila u Srbiji, Mađaraskoj, Beču i završila rat u Pragu u Čehoslovačkoj. Mi smo malo zakasnili malo sa ovom nagradom, ali ovo je stvarno slučaj kada je nagrada našla svog heroja. U ime ruske amabasade i svih Rusa želim da izrazim duboku zahvalnost srpskom narodu za učešće u oslobodilačkoj borbi sa našim trupama, a sa druge strane za sećanja na naše i vaše heroje iz Drugog svetskog rata. Za razliku od drugih zemalja naša groblja u Srbiji su očuvana i naši heroji se pamte“, naglasio je Konanihin.

Nada Lukić zahvalila se predstavnicima ambasade Ruske federacije na uručenoj medalji ističući da su Rusi dobar narod kao i Srbi i da su naša braća. Baka Nada je poručila da od Srbije nema lepše zemlje i da zato treba da je čuvamo.