Rio Tinto investira u litijumski projekat “Rinkon”

London, 21. decembar 2021. godine – Rio Tinto je zaključio obavezujući ugovor o preuzimanju projekta litijuma “Rinkon”[1] u Argentini od kompanije Rincon Mining, koja je u vlasništvu privatnih fondova kojima upravlja Sentient Ekuiti Partners, za 825 miliona dolara.

Ova akvizicija pokazuje posvećenost kompanije Rio Tinto da razvije poslovanje u oblasti materijala za baterije i ojača svoj portfolio koji može odgovoriti na globalnu energetsku tranziciju.

“Rinkon” je veliki, projekat litijuma iz slanih voda u razvoju, koji se nalazi u srcu litijumskog trougla u argentinskoj provinciji Salta, koja je postala središte grinfild projekata. Projekat je dugovečan, fleksibilan resurs koji može da proizvodi litijum-karbonat kvaliteta pogodnog za izradu baterija. Pored toga, ima potencijal da posluje sa jednim od najnižih ugljeničnih otisaka u industriji, što može doprineti ostvarenju Rio Tintove posvećenosti o dekarbonizaciji svog portfolija.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm, izjavio je „Ova akvizicija je u potpunosti usklađena sa našom strategijom da prioritet damo ulaganjima u proizvode koji podržavaju dekarbonizaciju i da nastavimo da obezbeđujemo povrat ulaganja akcionarima. Projekat “Rinkon” ima potencijal da isporuči značajnu, novu ponudu litijum-karbonata za baterije, čime bi se odgovorilo na rastuću potražnju izazvanu globalnom energetskom tranzicijom. Očekuje se da će to biti dugoročno i ekonomičano poslovanje koje će doprineti daljem osnaživanju našeg portfolija materijala za baterije, zajedno sa našim postojećim litijumskim projektima u SAD, Evropi i Južnoj Americi.”

Kada preuzimanje bude završeno, Rio Tinto će za projekat “Rinkon” sprovesti svoje studije kako bi se potvrdio resurs i objavila procena resursa u skladu sa australijskim kodeksom za izveštavanje o rezultatima istraživanja, mineralnim resursima i rezervama rude, 2012 (JORC kod). Radiće se i na utvrđivanju razvojne strategije i vremenskog okvira, ažuriranju postojećih dozvola za procenu uticaja na životnu sredinu, kako bi se omogućio razvoj i proizvodnja i nastavila postojeća saradnja sa lokalnim zajednicama, pokrajinom Salta i Vladom Argentine. Ovaj proces konsultacija će obezbediti da izgradimo postrojenje svetske klase u provinciji Salta.

Tehnologija direktne ekstrakcije litijuma predložena za projekat ima potencijal da maksimalno iskoristi potencijal litijuma u poređenju sa solarnim bazenima za isparavanje. Na lokaciji trenutno radi pilot postrojenje i dalji rad će biti sa fokusom na nastavak optimizacije procesa i iskorišćenja resursa.

Osnove tržišta za litijum – karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija su jake, sa prognozama da će potražnja za litijumom rasti 25-35% godišnje u narednoj deceniji, sa predviđenim deficitom proizvoda da zadovolji potražnju koji se očekuje od druge polovine te decenije.

Projekat trenutno sprovodi argentinska filijala australijske kompanije,a konačno sprovođenje transakcije je uslovljeno odobrenjem Australijskog odbora za pregled stranih ulaganja (FIRB). U zavisnosti od odobrenja FIRB-a, očekuje se da će transakcija biti konačno sprovedena u prvoj polovini 2022.


[1] Rio Tinto je ugovorio kupovinu društva Rincon Mining Pti Limited, www.rinconmining.com, koje je vlasnik i sprovodi projekat Salar del Rincon u Argentini i Lithium Ektraction Technologies (Australija) Pti koje je vlasnik  određene intelektualne svojine koja se može primeniti u vezi sa projektima proizvodnje litijuma.