Učešće mladih i mobilnost: Kakva je uloga aktera na lokalnom nivou?

Foto: KZM Loznica

Na konferenciji pod nazivom „Učešće mladih i mobilnost: Kakva je uloga aktera na lokalnom nivou?“, u utorak, 14. decembra 2021. godine u Beogradu, Kancelarija za mlade Loznica predstavljena je kao primer dobre prakse u Srbiji i regionu.


Bojan Lučić. koordinator lozničke Kancelarije, objašnjava da su na konferenciji bili prisutni i predstavnici francuskog grada Nevera, kao i regiona Centar Val de Loar, kako bi se kroz učešće konkretizovali nameru da ugoste mlade ljude iz Srbije u svojim lokalnim zajednicama, ali i kako bi ispričali svoja iskustva i govorili o primerima dobre prakse iz svojih zajednica.

„Imali smo priliku da razgovaramo sa predstavnicima francuske ambasade, predstavnicima udruženja gradjana iz cele Srbije ali i da razmenimo iskustva i probleme sa kojima se susrećemo u Omladinskom radu, te da predstavimo volonterske programe i aktivnosti koje sprovodimo u toku godine“, rekao je Lučić.

U uvodnom delu je generalna sekretarka KOMS, Miljana Pejić, objasnila iz kog ugla je značaj mehanizama lokalne omladinske politike bitan i važan za KOMS. U završnom govoru su se obratili državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Milan Savić, kao i ambasador Francuske u Srbiji, Nj. E. Pjer Košar, koji su naglasili značaj većeg podsticanja volontiranja, školskih razmena između Francuske i Srbije ali i regionalne razmene Zapadnog Balkana. Kako Francuska preuzima predsedavanje Evropskom unijom 1. januara 2022.godine, a Srbija istog datuma predsedavanje RYCO-om, najavljena je i želja da se u narednim mesecima razvijaju zajedničke aktivnosti u korist mladih.

Foto: KZM Loznica

Ovim povodom su se okupili predstavnici/ce srpskih i francuskih lokalnih uprava, omladinskih organizacija, škola i srednjih škola oko tri okrugla stola na teme: mehanizama za aktivno učešće mladih na lokalnom nivou, volontiranja i njegovih koristi za lokalnu zajednicu, kao i školskih razmena i lokalne zajednice.


Ambasada Francuske u Srbiji, Fondacija Tempus, Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) organizovali su konferenciju sa ciljem da motivišu aktere na lokalnom nivou u Srbiji da se angažuju za mlade. Projekat „Mladi imaju prednost 2.0“ sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije. Finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.