Vučić: Tražićemo od Rio Tinta da se deponija ili jalovište ukloni

Meštani Jadra okupili su se danas u parohijskom domu crkve Svetog Georgija na Brezjaku, kako bi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju.

Predsednik je u trosatnom razgovoru sa okupljenim meštanima Donjih Nedeljica, Slatine, Brezjaka, Korenite, Bradića, Velikog sela, Draginca, Stupnice, Jarebica, Donje Sipulje, Kostajnika, Dvorske…, saslušao sve probleme sa kojima se suočavaju, pored zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto.

Vučić je, nakon razgovora sa žiteljima Jadra i Rađevine, poručio da će tražiti od Rio Tinta da se deponija ili jalovište ukloni.

On je, između ostalog, meštanima predložio da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

Predsednik Srbije najavio je i da će predložiti Vladi osnivanje fonda u koji bi odmah bilo izdvojeno 10 miliona evra za smanjenje zagađenosti životne sredine, čijim novcem bi većinski upravljali građani Zapadne Srbije, kao i višemilionsko investiranje u putnu i vodovodnu infrastrukturu u Podrinju.