Škola istorije srpskog jezika

Na inicijativu Matice srpske i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ove godine je u NOKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću osnovana Škola istorije srpskog jezika. Škola je namenjena studentima treće i četvrte godine osnovnih studija srbistike na svim katedrama na kojima se studira srpski jezik i književnost − kako u Republici Srbiji tako i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Škola će se održavati jedanput godišnje, uz učešće najznačajnijih istoričara srpskog jezika.

Ove godine Škola se održava od 29. novembra do 5. decembra i pohađa je 25 studenata srpskog jezika sa državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici), Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Nikšiću.

Najuspešniji polaznici mogli bi biti uključeni u projekat izrade Rečnika srpskog jezika od 12. do 18. veka i Rečnika slavenosrpskog jezika, kapitalnih projekata srpske kulture i leksikografije u Matici srpskoj.

Predavači u Školi biće najeminentniji stručnjaci istorije srpskog jezika, a ove godine to su: prof. dr Aleksandar Milanović, prof. dr Irena Cvetković Teofilović, doc. dr Jelena Stošić, prof. dr Vladimir Polomac, prof. dr Marina Kurešević, dr Ana Macanović, prof. dr Isidora Bjelaković.

Ovim programom, pored već postojećih jezičkih, književnih i kulturno istorijskih programa NOKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću postaje nezaobilazan centar srbističke nauke za srednjoškolce i studente, kažu iz  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.