Podrška iz Loznice globalnoj kampanji u borbi protiv nasilja nad ženama

Povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Grad Loznica i gradska Kancelarija za mlade organizovali su kampanju u cilju podrške svima koji trpe nasilje. Tim povodom napravljen je promo spot pod nazivom „Zaustavimo nasilje nad ženama odmah“.

Pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, istakao je da iako u Loznici nema prijavljenih slučajeva težih oblika nasilja, ovo je tema o kojoj se mora u kontinuitetu govoriti.

Prema poslednjim podacima Centra za socijalni rad u Loznici, od početka godine nasilje u porodici prijavljeno je 182 puta, od čega je poziv za pomoć uputilo 140 žena.

25. novembar proglašen je za datum obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Brojevi telefona za podršku i informacije lozničkog Centra za socijalni rad: 015/7889 057; 065/88890 55

SOS telefon: 0800 100 007 (Autonomni ženski centar)