Lozničanka kreira modu u Emiratima

Otkako se odvažila da zaplovi u biznis avanturu osnivanja „Modne kuće Gani“, preduzetnica Dragica Gavrić iz Loznice nije uzela u ruke nijedan modni časopis. Želela je da svoje kreacije prepusti mašti i napravi ih tako da budu originalne, prepoznatljive i jedinstvene na svetskom tržištu.

U tome ne samo da je uspela, već je i za svoj samopregorni kreativni rad dobila na desetine prestižnih nagrada u modnom svetu. Ono što joj je, međutim, posebno drago jeste činjenica da njene modele s radošću, ljubavlju i zahvalnošću nose dame širom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Osvajanje ovog zahtevnog tržišta nije bilo nimalo lako, o čemu gospođa Dragica govori za Naš BIRO.

– Orijentisana sam na boho stil i radim samo od prirodnih materijala, odnosno pamuka, a čipke i ornamenti izrađeni su od konoplje – kaže Dragica Gavrić za Naš BIRO.

– Nekada radim čipke, nekada ne, jer su žene na arapskom tržištu vrlo zahtevne; opredeljene su ili za ekstra markirane stvari ili vole da ponesu nešto što je drugačije, različito i neobično.

Foto: nasbiro.com

Jedna haljina – 1.000 priča

Njeni modeli jedinstveni su po tome što su jednostavni za održavanje, ne peglaju se (jer ni sama Dragica ne voli da pegla), peru se u veš mašini, podnose centrifugu, univerzalne su veličine… Na damama je samo da odaberu koji model žele i da smisle način na koji ćete se „igrati“ tom haljinom. Modeli su namenjeni savremenim i romantičnim damama, a svaka haljina je „planeta za sebe“, „govori stotinu jezika“ i „priča 1.000 priča“.

Materijale ne kupuje – nabavlja predivo i samostalno ga tka. Objašnjava da mora biti 1.200 uboda u sekundi, što „običnom čoveku“ verovatno ne znači mnogo, ali je u samom procesu proizvodnje modela to od krucijalne važnosti. Sagovornica Našeg BIROA objašnjava razliku između turskog i ruskog prediva:

– Turski pamuk je mek i otvore se rupice, pa ne podnosi toliko uboda u sekundi. Predivo iz Rusije je drugačije, od njega pravimo širinu od 80 ili 90 centimetara, pa prilagođavamo da li ćemo staviti jednu i po ili tri dužine, zavisi od gabarita ako žena specijalno poruči model.

Na pitanje kako se orijentiše kada posmatra modele, Dragica priznaje da to nije nimalo jednostavno, što znaju i drugi dizajneri.

– Najvažnije je ostati svoj, imati svoj pravac, svoju liniju. Sama pravim orijentaciju, sama orijentišem modele. Dame se oduševljavaju. Tržište UAE nije nimalo jednostavno. Ja sam na festivalu Šeik Zajed u Vagbi. Na tom festivalu kada radim izvoz uradim izvoz bez povrata, svaki put se traži komad više na moje zadovoljstvo. Dame su vrlo simpatične i njima sam ja simpatična možda zato što sam plavuša i uvek u belom – komentariše naša sagovornica.

Ceo tekst na: https://www.nasbiro.com/biro-price/zene-iz-emirata-odusevljene-modelima-dizajnerke-iz-srbije