Prijemom u Gradskoj kući obeležen Svetski dan prevremeno rodjene dece

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prevremeno rođene dece, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je danas u Gradskoj upravi, u prisustvu majki i njihovih mališana, koji su ranije došli na svet, ukazao da su podrška porodice i celokupne društvene zajednice jako važne kako bi stvorili adekvatne uslove za odgajanje dece i što bezbrižnije detinjstvo.

  • Grad Loznica će i ubuduće nastojati da kroz budžet i aktivnu populacinu politiku uvećava sredstva i stvara bolje uslove za roditelje, pravilan razvoj i socijalizaciju dece. Nastojimo da kroz ulaganja u izgradnju dečjih igrališta, sportskih terena i staza, opremanje vrtića i škola obezbedimo što bezbrižnije odrastanje za naše najmlađe – kazao je gradonačelnik i podsetio na značaj podrške porodici i rađanju.
  • Kao neko, ko ima troje dece i četvoro unučadi, savetujem vam da proširite porodice, kako bismo povećali natalitet. Država pomaže u tome na mnogo načina. Gradi se novi vrtić za 270 dece u Lozničkom Polju, izgrađen je Hirurško-ginekološki blok pa najsavremenijim standardima, rekonstruisana su tri odeljenja Opšte bolnice. Roditelji nikad ne smeju da budu prepušteni sebi i zato sve inicijative koje imate možete da uputite Gradu i nadležnim ustanovama – istakao je gradonačelnik Loznice.
    Prema rečima načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Tanje Glišić Matić, Grad Loznica, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, već dugi niz godina vodi odgovornu politiku, prema deci i porodicama.
  • Današnji dan je posvećen prevremeno rođenoj deci, a ceo novembar je posvećen njihovim potrebama. Mi, kao odgovorna lokalna samouprava, se trudimo da obezbedimo sve što je potrebno našem Domu zdravlja i Opštoj bolnici, gde trudnice, a posebno prevremeno rođene bebe imaju adekvatnu negu – rekla je Glišić Matić.
  • Kako je naveo, ginekolog akušer Milan Đorđić, broj porođaja na godišnjem nivou u Loznici je između 950 i hiljadu, a prevremeni porođaji u Opštoj bolnici Loznica obavljaju se od 34 gestacijske nedelje trudnoće.
  • Neonatologija je dobro razvijena u Loznici. Imamo adekvatnu podršku, dobro organizovanu službu, pet inkubatora. Vođenje trudnoće je na zavidnom nivou. Bitne su redovne kontrole kako bi se u što većoj meri sprečili prevremeni porođaji do kojih dolazi iz različitih razloga – kazao je Đorđić.

  • Majke prevremeno rođene dece, Jadranka Mitrović, Jana Pavlović i Jana Kikanović, rekle su da su zadovoljne negom u trudnoći i tretmanom nakon porođaja i uputile su predloge za unapređivanje uslova za odgajanje dece, s obzirom na zdravstvene probleme koji mogu da se jave nakon prevremenog rođenja. Izrazile su zadovoljstvo podrškom Grada za odgajanje dece, kroz podsticaje rađanju i infrastrukturna ulaganja, kao što je izgradnja i opremanje vrtića, igrališta i drugo i istakle da je dobro što je postoji mogućnost rehabilitacije za prevremeno rođenu dece u Banji Koviljači i drugim rehabilitacionim centrima.