Loznička gimnazija napunila 150 godina

Povodom obeležavanja jubilarnih 150 godina Gimnazije „Vuk Karadžić“ Loznica pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić podsetio je da je ova, jedna od najstarijih škola u Srbiji, počela sa radom 1871. godine odlukom Narodne skupštine Kneževine Srbije, da je za 100 godina svog postojanja odlikovana Ordenom zasluga za narod kao i da je dobitnik Vukove nagrade i Povelje Grada Loznice.

– Ponosni smo na rad ove ustanove. Grad Loznica je zato izdvajao sredstva za rekonstrukciju krova, zamenu oluka, dela fasadne stolarije, podova, ugradnju spuštenih plafona, rekonstrukciju toaleta i svega ostalog. Želja gradonačelnika bila je da povodom 150. godišnjice izgradimo novu fiskulturnu salu za Gimnaziju međutim to se malo odužilo zbog usaglašavanja idejnog rešenja projektanta sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Pri kraju je izrada projekta za građevinski dozvolu. Opredelili smo u budžetu Grada  23 miliona dinara i što pre ćemo raspisati javni poziv za izvođača radova – ukazao je Đokić.

Kako je istakao, učenici Gimnazije nisu promovisali samo ovu školu već i grad Loznicu daleko od granica Srbije.

– Poznato je da je Jovan Cvijić išao u ovu školu kao i mnogobrojni dotori nauka koji rade po celom svetu i ponosni smo na sve njih – kazao je Đokić.

Direktor Gimnazije „Vuk Karadžić“ Darko Nestorović rekao je da je ponosan što obeležavaju ovaj značajan jubilej kao i da će kada se steknu uslovi za to s obzirom na pandemiju, biti održana svečana akademija povodom 150. godišnjice i Dana škole.

– Gimnazija danas ima tri smera i 700 učenika koji svake godine ostvaruju zavidne rezultate na republičkim takmičenjima – istakao je Nestorović i zahvalio se učenicima na uloženom trudu.

– Zahvaljujem se i Gradu Loznici za veliku pomoć pri realizaciji svih programa i projekata. Ponosan sam što ćemo naredne godine dobiti i novu fiskulturnu salu opremljenu po najsavremenijim standardima – kazao je Nestorović i čestitao jubilej svim sadašnjim i bivšim učenicima i profesorima.