SISTEM 2021 – Loznica spremna u situaciji poplava

Operativno-taktička vežba civilne zaštite „Sistem 2021“, koju organizuju MUP Republike Srbije i Republički sektor za vanredne situacije u saradnji sa Gradom Loznicom i Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, održana je danas u Loznici, na reci Drini, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, predsednika Vlade RS Radovana Viškovića i gradonačelnika Vidoja Petrovića.


Gradonačelnik Loznice je nakon završetka vežbe istakao da „Sistem 2021“ na najbolji mogući način pokazuje visok nivo operativne spremnosti postupanja u vanrednim situacijama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije i jedinica civilne zaštite u sadejstvu i uz snažnu podršku MUP-a Srbije odnosno Sektora za vanredne situacije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i civilne zaštite Republike Srpske, kada su u pitanju bilo koji vidovi elementarnih nepogoda.Naši sugrađani mogu biti spokojni i uvereni da ćemo u svakoj situaciji na jedan odgovoran način intervenisati i pružiti maksimalnu zaštitu, kada je u pitanju spasavanje života i imovine ljudi. Visoka ocena ove vežbe, koju su dali ministar Vulin i predsednik Vlade Republike Srpske potvrđuje da gradski i opštinski štabovi imaju snažnu podršku sa centralnog nivoa vlasti, od naše države i predsednika, Vlade, ministarstava i da je to garancija za postupanja u ovakvim i sličnim prilikama – zaključio je gradonačelnik Vidoje Petrović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da smo danas „pokazali koliko je Srbija spremnija i organizovanija nego što je bila“.

Predsednik Aleksandar Vučić mi je pre godinu dana dao naređenje da pripremim ovakvu vežbu i da proverimo da li su svi naši sistemi u stanju da u koordinisanoj operaciji odgovore na sve izazove. Osam hiljada ljudi na 50 lokacija vežbalo je kao jedan, bez greške, bez povređenih, situacije u realnim uslovima, koje zaista mogu da nam se dese. Svi pripadnici različitih službi su pokazali da možemo da funkcionišemo jedinstveno, bez ikakvih problema i da garantujemo građanima Srbije bezbednost – naglasio je Vulin i zahvalio se svim učesnicima vežbe.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da je ponosan što je Republika Srpska učestvovala u ovako impozantnoj vežbi, koja je veoma bitna za građane koji žive sa jedne i sa druge strane reke Drine.

Spasavati živote u kriznim situacijama nije nimalo jednostavno. Zato morate da imate ovakve ekipe i opremu, ali pre svega uvežbane ljude, koji funkcionišu kao jedan – rekao je predsednik Vlade RS Višković, koji je ocenio vežbu kao odličnu.