Mali Zvornik: Počela sa radom toplana na biomasu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila povodom početka rada novi toplana na biomasu u Malom Zvorniku i Priboju, da je cilj države povećanje energetske efikasnosti toplana i korišćenje goriva koja ne utiču na zdravlje životne sredine.

„Drago mi je da danas mogu da kažem da dva grada u Srbiji, Priboj i Mali Zvornik, imaju toplane koje koriste biomasu. Ponosna sam jer je sve urađeno na vreme, nije bilo kašnjenja. Ovo je važno za sve građanke i građane, ne samo jer se radi o energetskoj samodovoljnosti, pošto će toplane koristiti lokalnu drvnu sečku kao gorivo, već i zbog činjenice da će imati grejanje 24 časa. Takođe, važna je i ekološka slika, jer će zaštita životne sredine od sada biti drugačija. Za Priboj to znači za više od 90 odsto manje sumpor-dioksida i oko 90 odsto manje ugljen-dioksida, što je važno za grad koji je godinama imao problem sa kvalitetom vaduha. U strukturi toplana u Srbiji 10 odsto koristi ugalj, a 10 mazut. To moramo da promenimo, da pređu na OIE. Pored Priboja i Malog Zvornika, gde su danas istovremeno puštene u rad toplane, očekujemo naredne godine i toplanu u Majdanpeku i Novom Pazaru“, rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik opštine Mali Zvonik, Zoran Jevtić, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dosadašnjoj saradnji i istakao da opština i dalje računa na pomoć države.

„U slučaju izgradnje nove toplane, vidi se da opština ne bi mogla da funkcioniše sama bez pomoći drđžave. Ovo je dokaz da Vlada vodi računa o malim opštinama“, rekao je Jevtić.

„Veliki je dan za obe opštine. Najveći benefit je što će sada grejanje biti 24 sata. Biomasu dobijamo iz naše opštine, što će dodatno unaprediti lokalnu privredu“, izjavio je Jevtić.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, zahvalio je na podršci u realizaciji projekata koji se realizuju na teritoriji svih opština.

„Usvajanjem seta zakona, Ministarstvo je definisalo novu energetsku politiku i stvorena je osnova da sve lokalne samouprave imaju pomoć i korist od izgradnje novih toplana. Naša toplana jedna je od dve koje koriste biomasu, drvnu cečku. Sve kontrole su urađene. Hvala Vladi i Ministarstvu i na podršci ovom projektu, ali i na svemu što radimo da postanemo prvi zeleni okrug“, rekao je Krasavac.