U susret pokaznoj vežbi SISTEM 2021

U Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ danas je održan sastanak u cilju organizovanja pokazne vežbe reagovanja u vanrednim situacijama na teritoriji našeg grada pod nazivom „Sistem 2021“.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa svojim saradnicima, predstavnici Sektora za vanredne situacije Republike Srbije i Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske.


Gradonačelnik Loznice ukazao je na važnost visokog stepena obučenosti, operativne spremnosti i dobre saradnje svih učesnika u pokaznoj vežbi u cilju što efikasnijeg reagovanja u vanrednim situacijama kao što su prirodne nepogode i druge krize što je, kako je istakao, od izuzetnog značaja za naš kraj, posebno ako se uzmu u obzir katastrofalne poplave koje su zadesile Loznicu 2014. godine i prouzrokovale nemerljivu štetu.

Kako je objasnio, pokazna vežba ima detaljno razrađen scenario kako će se odvijati po segmentima zbog čega je dobra sinhronizacija svih učesnika ključna.

Samo ako svako zna svoj posao i kako da postupa, reagovanje u vanrednim situacijama biće uspešno jer ništa „ne sme da nas iznenadi i zatekne nespremne“ što je upravo i glavni cilj ovakvih vežbi, da budemo spremni da reagujemo blagovremeno u svakom momentu – zaključio je Petrović.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije, Ivan Baraz, kazao je da je dobra saradnja sa Gradom Loznicom u prethodnim godinama dala odlične rezultate i da se organizovanjem ove vežbe taj trend nastavlja, a sve u cilju adekvatne civilne zaštite u kriznim situacijama i bezbednosti svih građana Loznice i Srbije.

Aleksandra Ivanović iz Uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske rekla je da će maksimalno podržati izvođenje pokazne vežbe i angažovati sve raspoložive resurse u tom pogledu, jer je to, kako je naglasila, veoma važan vid izuzetno dobre prekogranične saradnje sa Gradom Loznicom i Republikom Srbijom.


Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Vlado Plemić predstavio je prisutnima detaljan scenario izvođenja vežbe i izneo šta sve učesnici treba da obezbede i urade kako bi sve proteklo po planu, nakon čega je organizovan obilazak terena gde će vežba biti organizovana.