Loznica i BicikLO potpisali Memorandum o saradnji

Grad Loznica i Planinsko biciklističko društvo „BicikLO“, potpisali su danas Memorandum o saradnji u cilju unapređenja biciklističkog saobraćaja na teritoriji Grada, promocije i popularizacije biciklizma i formiranja servisa javno dostupnih bicikala.

Memorandum su potpisali gradski menadžer Dejan Stalović i predstavnik društva „BicikLO“ Zoran Bogićević.

„Više je razloga koji su doveli do toga da potpišemo danas Memorandum o saradnji, jedan od njih je pre svega zajednički cilj rukovodstva grada i društva „BicikLO“ da promovišemo i popularizujemo biciklizam u našem gradu i kulturno-istorijske i turističke vrednosti kojima naš grad obiluje. Drugi važan razloga je formiranje servisa javno dostupnih bicikala za koje će „BicikLO“ donirati deset repariranih bicikala, a Grad Loznica obezbediće još 20 bicikala u narednom periodu – kazao je Stalović i dodao da će uskoro formirati Radnu grupu i izraditi mini akcioni plan koji će precizirati rokove i sve ono što treba da se radi.

„Ovo je odličan pristup, koji se temelji na istim ciljevima kojima teži rukovodstvo Grada Loznice, a to je dobra saradnja sa što većim brojem udruženja građana, promocija zdravih stilova života i sporta. Kroz Radnu grupu, koju je formirao gradonačelnik, radimo na pronalaženju načina da povežemo Loznicu, Banju Koviljaču i Tršić biciklističkim stazama i da u gradskom jezgru, gde je to moguće, u skladu sa zakonskim propisima formiramo zone sa ograničenjem brzine vožnje do 30 kilometara na čas čime ćemo doprineti bezbednosti biciklizma u našem gradu imajući u vidu da je usvojena i Strategija bezbednosti saobraćaja u našem gradu“ – zaključio je Stalović.
Predstavnik Planinsko biciklističkog društva „BicikLO“ Miloš Đuričić rekao je da su zadovoljni potpisivanjem Memoranduma sa Gradom ističući da je to jedan od najbitnijih koraka u daljem napretku i razvoju biciklizma kao urbanog vida prevoza.

„Drago nam je da je Gradska uprava prepoznala našu želju i inicijativu. Konkretan povod za potpisivanje Memoranduma je unapređenje biciklističkog saobraćaja u urbanim delovima grada i uspostavljanje nukleusa sistema javno dostupnih bicikala koji će biti kapisla za dalji razvoj urbanog biciklizma i koja će naš grad učiniti pristupačnim ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju. Ideja je da servis zaživi na proleće zato što smo ugovorom sa donatorom, Beogradskom otvorenom školom, propisali korake u realizaciji projekta. Mi doniramo reparirane bicikle i zato je potrebno vreme da se osposobe za saobraćaj. Pre zvaničnog puštanja u rad sistema organizovaćemo u saradnji sa Gradskom upravom edukacije stanovništva. Cela ideja počiva na ideji o smanjenju posledica klimatskih promena s obzirom na to da je bicikl prepoznat kao moćno sredstvo koje tome doprinosi“ – kazao je Đurović.