U toku je Nacionalna nedelja promocije dojenja

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost“

U Patronažnoj službi lozničkog Doma zdravlja govoreno je o značaju dojenja za majku i dete.

 “Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. Ne samo sastav već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja standard ishrane. Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.”- kažu patronažne sestre.

 Prethodne godine na kampanju povodom obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja je značajno uticala pandemija COVID- 19. Ograničenje okupljanja kao i opterećenje zdravstvenog sistema ograničili su rad savetovališta za trudnice i škola roditeljstva. Ove godine Svetska nedelja dojenja usmerena je na povezivanje svih aktera za podršku dojenju na svim nivoima.