Promocija knjige „Mačkov kamen – stogodišnjica bitke na Drini i izgradnja spomen hrama“

Ispred Spomen hrama Svetog despota Stefana, posvećenom srpskim junacima jedne od najtragičnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, u nedelju, 3. oktobra, nakon svete liturgije, koju je služio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, uz sasuženje sveštenika ovog kraja, predstavljena je Pavlovićeva knjiga „Mačkov kamen – stogodišnjica Bitke na Drini i izgradnja Spomen hrama“.

Knjiga je, kako je rekao, na promociji Vladimir Mitrić, novinar „Večernjih novosti“, hram među koricama, sjajno sabrano svedočanstvo o junaštvu, hrabrosti, stradanju, mukama i nevoljama ljudi Mačve, Jadra, Pocerine, Podrinja, Podgorine, Rađevine i Azbukovice, kolektivno i pojedinačno, ugrađeno u ove stranice iz pera vrhunskih autora. Znalački odabrano, kao delo za sva vremena, znanjem, umećem i ljubavlju prote Stojadina Pavlovića.

– Izgradnjom Spomen hrama želili smo da se u ime naše Crkve, u ime naroda ovog kraja, odužimo precima koji su živote položili za otadžbinu – rekao je priređivač knjige prota Stojadin Pavlović, koji je bio dugodišnji direktor Patrijaršijske uprave SPC i osnivač TV „Hram“.

U prvom kulturnom programu na Mačkovom kamenu dramska umetnica Biljana Đurović, profesorica Fakulteta lepih umetnosti, govorila je deo monodrame „Nadežda Petrović.