Dečja nedelja pod sloganom – „Dete nije dete igračka za strine i tete, dete je dete da ga volite i razumete“

Povodom otvaranja Dečje nedelje, koja se tradicionalno obeležava u prvoj nedelji oktobra, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, istakao je da je ova manifestacija, koja je ove kao i prethodne godine prilagođena epidemiološkim uslovima, prilika da se skrene pažnja javnosti na decu i mlade, da se ukaže na nepravde prema deci, a s druge strane da se porodica, škola i lokalna samouprava podsete i podstaknu na brigu o zdravom rastu i razvoju dece.

Mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da deca imaju dobru sadašnjost i sigurnu budućnost i u ostvarivanju tog cilja nećemo štedeti energiju. Jasno smo istakli naše prioritete, a to je obnova, izgradnja i održavanje dečjih objekata. Zahvaljujući razumevanju Vlade, koja finansira izgradnju novog vrtića kao i naporu gradonačelnika da obezbedi sredstva u budžetu za izradu projektne dokumentacije i pripremu lokacije, u Loznici se gradi novo obdanište Predškolske ustanove (PU) „Bambi“, koje će imati kapacitet 270 mesta – ukazao je on.

Đokić je podsetio da u okviru PU „Bambi“, koja pruža usluge predškolskog vaspitanja za skoro 1.700 dece, postoji pet objekata u užem delu grada, jedan u Banji Koviljači, jedan u Lešnici i skoro 30 prostora u okviru lozničkih škola.

Roditelji koji imaju troje dece u dečjoj ustanovi za treće dete ne plaćaju usluge već one idu na teret budžeta Grada. Posebnu pažnju Grad poklanja deci sa smetnjama u razvoju. Njihov dnevni boravak, udžbenici i topli obrok se finansiraju iz gradskog budžeta kao i smeštaj i putni troškovi ukoliko odlaze na školovanje izvan Loznice. Usluga lični pratilac takođe se finansira delom iz republičkog, delom iz gradskog budžeta. Loznica je primer dobre prakse jer izdvaja značajna sredstva i za podsticaje rađanja, za stipendiranje najboljih učenika i studenata i kada sve to imate u vidu jasno je da je fokus na deci, ne samo u toku Dečje nedelje, već svih 365 dana u godini i tako će biti i ubuduće – zaključio je Đokić.

Prema rečima direktorke PU „Bambi“, Ivane Savić, moto ovogodišnje Dečje nedelje je „dete nije dete igračka za strine i tete, dete je dete da ga volite i razumete“.

To pre svega znači ljubav prema deci, razumevanje i podršku u njihovom razvoju. Ove godine ćemo, kao i prošle, Dečju nedelju obeležavati u okviru objekata PU „Bambi“, gde će se vaspitači organizovati po grupama. Danas je dan dečjih prava, sutra je sportski dan, zatim slede muzičke aktivnosti, likovni dani i na kraju maskenbal – kazala je Savić.