U Tršiću održana završna svečanost 88. Vukovog sabora

Himnom Vuku, Stevana Stojanovića Mokranjca i podizanjem saborske zastave, počela je završna svečanost 88. Vukovog sabora.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Grada Loznice, susednih gradova i opština, narodni poslanici, odbornici, članovi Programskog saveta Vukovih sabora, Vukove zadužbine, Matice Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve I brojni građani.

Pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, koji je rekao da su Vuk i Vukovo delo nadvisili i vreme i ljude, što se takođe može reći i za našeg nobelovca Ivu Andrića kome su posvećeni ovogodišnji programi 88. Vukovog sabora.

  • Pišu, da se „Vuk za svoje vreme pojavio vrlo rano, da ga savemenici nisu mogli razumeti“ dok nobelovca Ivu Andrića, već nazivaju ocem novije srpske književnosti. Predstavljao je Vuk, dakle, ovaj grad i Loznicu svoje budućnosti, koja mu je pored Sabora, ostavila vek i po gimnazijskog školovanja, tri osnovne škole sa više izdvojenih odeljenja u Jadru, spomenik, ulice… U novije vreme imenom Vukovog trga obasjala je Loznica svoj centar grada, uz podršku svoje vlade i države izgradila Naučni centar u Tršiću i doprinela da se Vukov sabor uvrsti u evropsku i svetsku kulturnu baštinu nematerijalnih vrednosti, čime smo, na najbolji način, demistifikovali, i svoj, i Vukov, mit a zaštitili njegovo delo – poručio je gradonačelnik Vidoje Petrović.
    Prof. dr Aleksandar Milanović ukazao je u svojoj besedi na velike napore koje je Vuk uložio u borbi za očuvanje i reformu srpskog jezika i tradicije.
  • Verujući u ispravnost svojih književnojezičkih postavki, Vuk je u polemikama hrabro ustajao protiv vodećih pobornika drugačijih koncepcija, ne plašeći se njihove veličine i moći. Vuk je uspeo radeći suprotno, nagalašavajući da smo „Srbi svi i svuda“ dok čuvamo svoj jezik i pismo, svoju književnost, običaje, istoriju i kulturu. Ove poruke imaju univerzalno, vanvremensko značenje, i zato je očekivano što su i danas najodaniji i najenergičniji sledbenici ideje o čuvanju i negovanju srpskog jezika i pisma opet mladi i prosvećeni – kazao je on.
    Kako je istakao, mnogi Vukovi i vukovski postupci ostali su vodilje do danas, zahvaljujući čemu njegovo delo živi kroz studijske programe, bibliografije, naučne studije i prosvetne i kulturne institucije kao što su Matica srpska i mnoge druge.

S obzirom da je program ovogodišnjeg sabora posvećen kako Vuku tako i Ivi Andriću, s akcentom na 60 godina od dodele Nobelove nagrade ovom velikanu, u nastavku programa izvedena je predstava pod nazivom “Ivo Andrić: častan pobednik“, po tekstu Muharema Bazdulja u režiji Marka Stanića.

Pokrovitelji najstarije i najznačajnije kulturne manifestacije u Srbiji su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Loznica.