Mali Zvornik – otvoren novi vrtić

Novoizgrađeni objekat Predškolske ustanove ‘’Crvenkapa“ u malozvorničkom Donjem Naselju svečano je otvoren danas (17.09.) na Dan opštine.

Svečanosti su prisustvovali Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, predstavnici Švajcarske agencije za saradnju i razvoj, i HELVETAS-a za istočnu Evropu.

“Novi objekat obdaništa izgrađen je i opremljen sredstvima nagradnog fonda Vlade Švajcarske koji je opština Mali Zvornik osvojila kao nagradu za najbolje iskazane rezultate u okviru programa ‘’Reforma poreza na imovinu“ u toku prethodne dve godine.” – rekao je predsednik opštine, Zoran Jevtić.

Jevtić je dodao da je lokalna samouprava izdvojila iz budžeta oko milion dinara za dodatne radove na izgradnji vrtića, kao i 2 miliona dinara za nabavku dostavnog vozila za potrebe prevoza obroka od matične ustanove do vrtića u Donjem Naselju.

Novoizgrađeni objekat ima dve zasebne učionice sa mokrim čvorom za decu, prostoriju za vaspitače, trpezariju, toalet za osoblje i samostalno grejanje sa kotlom na pelet.

U ime Vlade Švajcarske, obratio se ambasador Urs Šmid, koji je pohvalno govorio o radu lokalne samouprave u Malom Zvorniku zahvaljujući čemu je ostvarena dobra saradnja na realizaciji brojnih projekata a posebno je pohvalio građane jer redovno izmiruju poreske obaveze I aktivno učestvuju u izboru projekata koji će biti finansirani.

Ambasador Švajcarske, Urs Šmid, je ocenio Mali Zvornik kao pouzdanog partnera i naveo da se u ovoj opštini realizuju brojni projekti iz fonda Vlade Švajcarske: “ Od 400.000 švajcarskih franaka, koje je opština Mali Zvornik osvojila u okviru uspešno sprovedene reforme poreza na imovinu, podržano je pet projekata, među kojima je izgradnja višenamenske učionice u Predškolskoj ustanovi „Crvenkapa” i novog vrtića u Donjem Naselju, ažuriranje adresnog registra, uz obeležavanje ulica i kućnih brojeva izgradnja, uređenje pet autobuskih stajališta, te uređenje sedam dečjih igrališta po najsavremenijim standardima.”

Ne postoji ništa lepše, za jedan grad ili opštinu, nego otvoriti novi vrtić, izjavio je ministar za inovacije u Vladi Srbije, Nenad Popović.

“ Ovo je pravi primer kako se dobije odličan rezultat na zadovoljstvo svih, kada se udruže vlade dve države, razvojne agencije, odgovorna lokalna samouprava i građani.” – istakao je Popović.  

Direktorka PU Crvenkapa, Olga Spasojević, istakla je da je ovo značajan dan za ustanovu jer će sada moći da prime nove korisnike a kapacitet je do 50 dece. To je dobra vest jer je nakon ovogodišnjeg upisa, na listi čekanja oko četrdesetoro mališana a u novom objektu otvorena su i nova radna mesta za vaspitno osoblje.