Otvorena intenzivna jedinica u kovidu, a Trijažna ambulanta radi produženo

Zbog porasta broja zaraženih virusom korona, otvorena je kovid intenzivna jedinica u Opštoj bolnici, rekao je dr Milorad Tadić, koordinator kovid odeljenja u Loznici. To je bilo neophodno jer Kovid bolnice u Batajnici i Novom Sadu, zbog popunjenosti kapaciteta, više ne mogu da primaju pacijente iz Loznice.

Trenutno je u lozničkoj bolnici hospitalizovano 36 kovid pacijenata, jedan je na invazivnoj i jedan na neinvazivnoj meahaničkoj ventilaciji. Svi oni su nevakcinisani, ističe dr Tadić, apelujući na građane da se vakcinišu , jer vakcinisani – ukoliko se zaraze, imaju lakšu kliničku sliku. Sada je najveći broj obolelih u starosnoj grupi od 40 do 60 godina, napominje Tadić.

Prema preporuci Ministarstva zdravlja, produženo je radno vreme Trijažne ambulante koja sada radi svakim danom od 7 do 22 sata, dok je za decu formirana trijaža na Pedijatriji.

Po nalogu gradskog Štaba za vanredne situacije, komunalna milicija i nadležni inspekcijski organi u narednim danima sprovodiće pojačanu kontrolu pridržavanja svih propisanih epidemioloških mera.

Milorad Matić, zamenik načelnika Gradske uprave podseća da je i dalje na snazi niz preventivnih mera među kojima su nošenje zaštitne maske, fizička distanca, ograničenje broja lica na velikim skupovima na otvorenom i zatvorenom prostoru kao što su sportski događaji, proslave, diskoteke, noćni klubovi.

“Loznica je u crvenoj kovid zoni i apelujemo na građane da se vakcinišu i pridržavaju mera jer samo tako možemo sprečiti širenje zaraze” – poruka je kako lekara tako i nadležnih iz gradske uprave i Štaba za vanredne situacije u Loznici.