Da li kućni ljubimci mogu oboleti od korone?

Ari/Foto: RTV Podrinje
Pitanje koje gotovo svi vlasnici kućnih ljubimaca zasigurno postavljaju u vremenu epidemije COVID 19 (SARS – CoV 2 VIRUS) jeste da li njihovi kućni ljubimci, pre svega psi i mačke mogu oboleti od infekcije izazvane korona virusom?


Veliki je broj aktivnih studija koje se bave ovim pitanjem tako da je količina podataka o ovom problemu trenutno daleko veća nego na početku pandemije. Još na samom početku pandemije kod nas u Srbiji, u martu mesecu u Honkongu virus korona, uzročnik infekcije kod ljudi izolovan je i potvrđen kod dva psa, slični slučajevi prisustva virusa kako vreme prolazi detektuju se i kod mačaka u Holandiji, Belgiji, potom u oktobru mesecu u SAD kod nekoliko pasa izolovan je korona virus, identičan onome kod ljudi. Ono što je zajedničko kod većine životinja koje su bile pozitivne na korona virusu jeste da su bili asimptomatski nosioci ovog virusa, dakle; bez ikakvih kliničkih simptoma.

Govoreći o korona virusu i aktuelnoj epidemiološkoj situacije ne mogu, a da ne napomenem da korona virusi koji pripadaju istoj familiji virusa kao i COVID 19, familiji Coronaviridae, već odavno postoje kod životinja, tamo negde od 1954. godine i izazivaju šaroliku kliničku sliku, od blagih do onih težih simptoma.


Prema dosadašnjim podacima Svetske organizacije za zaštitu životinja (OIE) moguć je prenos COVID 19 (SARS – CoV 2 VIRUS) infekcije sa obolelog čoveka na životinju (pre svega psa i mačku); ali ne i sa obolele životinje na čoveka. Dakle,
prenos infekcije za sada je jednosmeran.


Kako se infekcija prenosi sa čoveka na životinju?

  • Prenos infekcije sa obolelog čoveka na životinju odvija se bliskim kontaktom, najčešće tokom maženja, igranja sa istom. Najbolji način da zaštitite vašeg ljubimca jeste da štitite sebe i izbegavajte epidemiološki rizične oblike pčonašanja. Nosite masku, držite fizičku distancu od vašeg ljubimca, ukoliko ste oboleli ili sumnjate da imate infekciju korona virusom poverite brigu o vašem ljubimcu na neko vreme vama bliskoj osobi ukoliko ste u mogućnosti.
  • Koji su simptomi COVID 19 infekcije kod naših ljubimaca?


Naši ljubimci su najčešće asimptomatski inficirani korona virusom te ne ispoljavaju kliničke znake nolesti. Po nekada se mogu pojaviti blagi respiratorni simptomi u vidu kijanja, suzenja iz očiju, frktanja kod mačke; blage letargije ali bez postojanja povišene telesne temperture.


Šta uraditi sa životinjom za koju se sumnja da je invicirana COVID 19 virusom?

Ukoliko postoji sumnja da je životinja inficirana COVID 19 virusom neophodno je takvu životinju što hitnije izolovati, tako da u izolaciji provede 14 dana. Sa životinjom postupati na human način poštujući sve epidemiološke mere zaštitie i kontaktirati
veterinara.


Koje su posledice ove infekcioje po naše kućne ljubimce?


Za sada nema jasnih podataka o tome da psi/mačke mogu razviti težu kliničku sliku koja vodi ka progresiji bolesti. Međutim, s obzirom na činjenicu da je stopa mutacijie virusa relativno visoka a da se pretpostavlja da virus viodi poreklo od slepog miša
preskočivši barijeru vrste; inficirajući ljude ne isključuje se mogućnost da u nekoj bližoj budućnosti dođe do razvoja težih simptoma i kod naših ljubimaca.


Rezime: Psi i mačke mogu biti inficirani COVID 19 virusom, mogu tu infekciju prenositi između sebe tokom zajedničkih šetnji, igranja ili boravka u zajeničkim prostorijama; ali za sada tu infekciju ne mogu preneti na ljude. Kada je reč o drugim
životinjskim vrstama za sada nema dovoljno podataka, premda se zna da je u Holandiji na farmi nerčeva obolelih od COVID 19 došlo do prenosa infekcije na ljude. Što se tiče pasa i mačaka nema razloga za zabrinutost ali je neophodno odgovorno ponašanje i oprez.

Dr vet. med. Dragan Spasojević