Mihajlović: Mali Zvornik među prvima u proizvodnji zelene energije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, profesor dr Zorana Mihajlović, rekla je u Malom Zvorniku, gde je 8. septembra obišla rekonstruisanu Hidroelektranu „Zvornikˮ i novu toplanu, da su prioriteti u radu Ministarstva ulaganje i podrška kapacitetima koji za proizvodnju električne i toplotne energije koriste obnovljive izvore.


„Toplana u Malom Zvorniku, zajedno sa toplanom koja se gradi u Priboju, biće prve u Srbiji koje koriste biomasu kao energent. Toplana će 1. oktobra početi sa probnim radom kako bi bila spremna za predstojeću grejnu sezonu, tokom koje će građanke i građani Malog Zvornika imati grejanje 24 časa, ali, što je podjednako važno, neće biti gubitaka na mreži i imaćemo zdraviju životnu sredinu. Emisija CO2 biće smanjena sa sadašnjih 870 na 40 tona, dakle imaćemo 95% manje emisije štetnih gasova. Mali Zvornik je primer kako treba da izgledaju toplane i u drugim opštinama u Srbiji, da imamo dovoljno toplotne energije, da je efikasno koristimo i da imamo zdravu životnu sredinu. Druga važna stvar je rekonstrukcija HE. Osim što će imati veći proizvodni kapacitet i veću instalisanu snagu, produžen je i vek trajanja hidroelektrane za dodatnih 40 godinaˮ, naglasila je potpredsednica Vlade.


Ona je rekla da se saradnja sa Nemačkom temelji na odnosima predsednika Vučića i kancelarke Merkel, kao i na odnosima dve vlade. „Činjenica je da od 2001. sarađujemo sa KfW-om i da je vrednost zajedničkih projekata blizu 1,5 milijardi evra, tu su i toplane u Novom Pazaru i Majdanpeku. Takođe je važna uloga i EPS-a. To je kompanija koja će se u godinama ispred nas uspešno nositi sa svim izazovima i koja će imati važnu ulogu u proizvodnji zelene energijeˮ, rekla je ona.

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dosadašnjoj saradnji i istakao da opština i dalje računa na pomoć države.


„U slučaju izgradnje nove toplane vidi se da opština ne bi mogla da funkcioniše sama bez pomoći države. Ovo je dokaz da Vlada vodi računa o malim opštinama, a Mali Zvornik spada u red devastiranih. Dobili smo i sedam miliona dinara od Ministarstva za projekat energetske sanacije i to je direktna korist za naše građaneˮ, rekao je Jevtić.


„Ovo zaista jeste primer dobre prakse. Za četiri godine podigli smo snagu, efikanost i pouzdanost. Dobili smo novu mašinsku i elektronsku opremu i produžili rad Hidroelektrane „Zvornikˮˮ, istakao je Vladimir Marković, pomoćnik direktora EPS-a.


Klaus Miler, regionalni direktor KfW za jugoistočnu Evropu, zahvalio je potpredsednici Vlade na saradnji, kao i EPS-u i lokalnoj samoupravi.

„Čestitam Ministarstvu na svim koracima koje je preduzelo, počevši od donošenja seta zakona kako bismo išli ka karbon neutralnoj i održivoj ekonomiji. Mi smo dugogodišnji partneri i privilegovani smo što imamo ulogu ka unapređenju svih ekonomskih i ekoloških standarda. Energetski sektor je ključan u našoj saradnji. Projekti na kojima zajedno radimo vredni su 1,5 milijardi evra, uključujući dva projekta koje smo danas posetili, ali i ostale širom Srbije. Povećali smo kapacitete i smanjili emisiju ugljen-dioksida. Imaćemo međuvladine pregovore za mesec dana o daljoj saradnjiˮ, rekao je Miler.


Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, zahvalio je na podršci u realizaciji projekata koji se realizuju na teritoriji svih opština. „Usvajanjem seta zakona, Ministarstvo je definisalo novu energetsku politiku i stvorena je osnova da sve lokalne samouprave imaju pomoć i korist, od izgradnje novih toplana, mapiranja Bogatića i Vladimiraca na evropsku energetsku mapu kada su u pitanju geotermalni izvori i idemo ka tome da budemo prvi zeleni okrugˮ, rekao je Krasavac.

Izvor teksta: Kabinet potpredsednice Vlade