Loznica primer aktivne omladinske politike


U okviru realizacije projekta „Upoznaj svoje predstavnike – ti se pitaš“ predstavnici krovne organizacije mladih Srbije u saradnji sa Lokalnom kancelarijom Regionalne kancelarije za saradnju sa mladima posetili su Loznicu.

Projekat se realizuje uz podršku Francuske ambasade u Srbiji i asistenciju Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva omladine i sporta.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je u ime domaćina istakao da je omladinska politika prioritet i naše države i naše vlade a da je grad Loznica prepoznatljivo mesto gde se mladi uključuju u sve oblasti društvenog života, od obrazovanja do sporta. Jer, po njegovim rečima ovde je pre 14 godina otvorena jedna od prve tri omladinske kancelarije u Srbije, da bi već 2012. godine uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova bio otvoren Omladinski centar sa volonterskom i salom za predavanja.

  • Mladi iz Loznice su bili u savetodavnom odboru Ministartva za omladinu i sport kada je doneta nacionalna Strategija za mlade i akcioni program za razradu i primenu te strategije. Za unapređivanje položaja mladih loznička Kancelarija za mlade je dobila dva velika priznanja Mladgrad. Kroz neformalne oblike obrazovanja, kurseve stranih jezika, informatike, pripreme za prijemne ispite, školu glume, novinarstva i pravno savetovalište tu godišnje prolazi više hiljada mladih. Ostvarena je i zavidna saradnja na međunarodnom planu, razmenom poseta sa mladima iz Italije, Poljske, Francuske, Nemačke i Amerike tako da je lokalna samouprava uvek spremna da se prilagodin njihovim naprednim znanjima.
  • Loznica je tako danas u Srbiji jedini grad gde se realizuje program Loznica najboljima, koji je inicirao naš gradonačelnik Vidoje Petrović u nastojanju da najbolji akademci, studenti sa najvišim prosekom ocena, ostanu u svom gradu. Primljeno je 18 mladih stručnjaka u Tim za budućnost Loznice kojima je rešenja o zaposlenju lično uručila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Oni daju snažan podsticaj kapacitetima Gradske uprave, naših javnih preduzeća i ustanova, jednostavno daju zamah privrednim aktivnostima. Pri tome, Loznica je pre četiri godine uz pomoć države, vlade, predsednika i ogromne napore našeg gradonačelnika da se u lozničkom budžetu obezbede sredstva, dobila Naučno obrazovno kulturni centar u Tršiću. Tu mladi iz Loznice i Srbije, kao i dijaspore, izučavaju naš jezik i naše pismo, kulturu, običaje, tradiciju… Dakle, Loznica je jedan svetli primer kako se vodi odgovorna politika i briga o mladima, rekao je Ljubinko Đokić.

  • Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije ističe da je suština projekta omladinske politike da mladi ljudi upoznaju svoje predstavnike.
  • Imamo čitavu lepezu modela učešća mladih i tako brže i lakše prepoznaju svoje predstavnike, da više govore osvom položaju u lokalu kako bi se njihovi interesi lakše predstavljali njihove interese u važnim telima.
  • Loznica je jedna od retkih sredina koje brinu o mladima, rekla je Pejić, navodeći lokalni Akcioni plan za mlade, Omladinski klub, Savet i Kancelariju za mlade. Ona je podsetila da je nezaposlenost prvorazredni problem do kojeg su došli u svojim istraživanjima, zatim obrazovanje i usklađenost sa potrebama tržišta rada i treći problem jesu vrednosni stavovi mladih, koji je takođe identifikovan kroz alternativni izveštaj o potrebama mladih. Vidimo da mlade sve više zanimaju ekološki problemi i antikorupcija a sve manje nacionalističke i ekonomske teme, zaključuje Miljana Pejić, generalna sekrtetarka Krovne organizacije mladih Srbije.