Lozničnik: 80 godina od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu

Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ svečano su  obeležili 80 godina od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu, kao i 80 godina od pogibije potpukovnika Veselina Misite prilikom operacije oslobođenja Loznice.

U Muzeju Jadra u Loznici, povodom obeležavanja otvorena je dokumentarna izložba „Oslobođenje Loznice 31. avgusta 1941. godine“, autora Gorana Vilića i Zorana Tošića, kustosa u Muzeju Jadra u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

 Izložbu su otvorili gradonačelnik Grada Loznice, Vidoje Petrović i Goran Vilić, jedan od autora izložbe. Gradonačelnik je, ovom prilikom, istakao da obeležavanjem jubileja iskazujemo svoju odanost delima slavnih predaka, koji su pre 80 godina ugradili svoje živote da bi zasjalo Sunce slobode, pravde, mira i ljubavi.

Kustos istoričar, Goran Vilić govorio je o samoj izložbi i ovom istorijskom događaju, ističući da bi upravo 31. avgust trebalo obeležavati kao dan početka ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Pozdravnu reč uputila je i direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, mr Snežana Nešković Simić.

Drugi program u okviru obeležavanja jubileja – 80 godina od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu, značajnog za istoriju našeg grada, bila je svečana akademija pod nazivom „Loznica, slobodan grad“, koja je održana u Vukovom domu kulture u Loznici. Javnosti se obratio Milan Jugović, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

U svom govoru istakao je da je Loznica, grad velikana, ali i pre svega grad dobrih ljudi i da se danas Loznica bori na drugi način, ekonomskim razvojem. U nastavku programa održan je muzičko-scenski prikaz „Loznica, slobodan grad“, koji je režirao Marko Stanić.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić i član Gradskog veća Marko Jovanović  na gradskom groblju položili su vence na grob potpukovnika Veselina Misite, koji je junački poginuo 31. avgusta 1941. godine oslobađajući Loznicu.

Zoran Tošić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 -1918, koje zajedno sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ i uz podršku Grada Loznice organizuje obeležavanje ove značajne godišnjice, ukazao je da je oslobođenje Loznice u Drugom svetskom ratu jedan od najvažnijih događaja u istoriji našeg grada.