Grad Loznica spremno dočekuje 1. septembar – Početak nove školske godine

Ulaganja Grada Loznica u školske objekte i infrastrukturu ove godine mere se višemilionskim iznosima. U pitanju su ulaganja i davanja mimo redovnih, a tiču se rekonstrukcije, adaptacije, sanacije ili investicionog održavanja školskih objekata.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, prilikom obilaska rekonstruisanih školskih objekata istakao je da Loznica svake godine izdvaja značajna sredstva iz budžeta, s obzirom na to da na teritoriji grada ima više od 50 školskih objekata u kojima se izvodi nastava, 14 matičnih osnovnih škola sa 29 izdvojenih odeljenja, jedna osnovna muzička i četiri srednje škole.

Ove godine za rekonstrukciju i sređivanje školskih objekata Grad je izdvojio 26 miliona dinara.

Osnovna škola „Stepa Stepanović“, izdvojeno odeljenje u Donjoj Badanji, realizuje nastavu više od 140 godina, a od 1. septembra nastava će se, zbog smanjenog broja učenika i racionalne upotrebe prostora, izvoditi, umesto dosadašnja dva, u jednom objektu.

„Stav Grada i gradonačelnika jeste da se mora ulagati u škole sa manjim brojem učenika. Svi treba da imaju podjednako iste uslove za rad, bez obzira da li se škola nalazi na seoskom ili gradskom području, konkretno kad je u pitanju ova škola u Donjoj Badanji želim da kažem da smo prošle godine rekonstruisali krov, uradili fasadu, postavili nove oluke, horizontale i vertikale, a za ovu godinu ostalo je da promenimo fasadnu stolariju, što smo i učinili. Zamenili smo ulazna vrata, pregradili određene učionice, kako bi smo dobili prostor za biblioteku, osigurali noseće grede u podrumu, uradili stepenište. Dakle, sproveli smo mnogo radova da škola sasvim pristojno izgleda. Ono što je još ostalo da se završi u ovoj školi, je da se uradi krečenje, to ćemo uraditi za vikend, te da se zamene podovi i na taj način možemo reći da je ovo izdvojeno odeljenje u sasvim pristojnom stanju. Nažalost ovde ima samo 26 učenika, ali sve dok postoji i jedan učenik mi ćemo se ozbiljno odnositi prema uslovima za rad“, rekao je Đokić.

U rekonstrukciju školskih objekata OŠ „14. oktobar“ u Dragincu, poslednje tri godine, uloženo je preko 11 miliona dinara.

Svetlana Alimpić-Đokić, direktorka ove obrazovne ustanove, ističe da je sve spremno za početak nove školske godine.

„Prvog septembra u školske klupe će sesti 232 učenika, od toga 32 prvaka. U sva četiri izdvojena odeljenja i matičnoj školi nastava će biti organizovana po prvom modelu, što znači da će biti neposredan rad i da će časovi trajati 45 minuta“, objašnjava direktorka i dodaje da će 15. septembra krenuti obogaćen jednosmenski rad koji će ove godine biti realizovan neposredno, a što se tiče epidemioloških mera, škola je obezbedila sva neophodna sredstva, za učenike i za nastavnike.