Predsednik i izvršna direktorka kompanije Rio Tinto posetili Loznicu

Ovog vikenda, predsednik kompanije Rio Tinto, Sajmon Tompson i Šinejd Kaufman, izvršna direktorka kompanije Rio Tinto Minerals, koja ima izvršnu odgovornost za projekat litijum-borata Jadar, posetili su region Loznice. 

Poseta je usledila nakon prošlomesečne odluke Uprave Rio Tinta da za projekat izdvoji 2,4 milijarde dolara, pod uslovom dobijanja svih relevantnih odobrenja, dozvola i licenci i nastavka angažovanja sa lokalnim zajednicama, Vladom Srbije i civilnim društvom. 

Sajmon Tompson je rekao: „Ovaj važan projekat ima potencijal da Srbija iskoristi priliku koju sve veća potražnja za litijumom, vođena globalnom energetskom tranzicijom, pruža“. 

Ovo je prvo međunarodno putovanje Šinejd nakon što je imenovana za izvršnu direktorku Rio Tinto Minerals ranije ove godine i nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja putovanja. 

„Ponosna sam na ono što je naš tim postigao u Loznici otkako su naši geolozi otkrili Jadarit 2004. godine. Takođe sam u potpunosti sigurna u nastavljanje greenfield litijum projekta svetske klase koji će koristiti svetu i Srbiji . Pre mesec dana Rio Tinto je opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat Jadar, pod uslovom da dobije sva relevantna odobrenja, dozvole i licence, a mi nastavljamo naš angažman sa lokalnim zajednicama, Vladom Srbije i civilnim društvom. Projekat Jadar osmišljen je u skladu sa najvišim ekološkim standardima i biće razvijen na način na koji možemo biti veoma ponosni. “ izjavila je Kaufman.