Lozničke fudbalerke osvojile zlatnu medalju na Balkanskim Sportskim igrama mladih u Splitu

Sportske igre mladih su najveća i najmasovnija sportska manifestacija amaterskog školskog sporta u Evropi, priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta, koja je samo ove godine okupila preko 210.000 mladih sportista u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


Već 25. godina , osnovci iz Republike Hrvatske, 11. godina iz Bosne i Hercegovine i 8. godina iz Republike Srbije takmiče se u deset sportskih disciplina u obe konkurencije ( mali fudbal, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, odbojka, igra između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah.


Sportske igre mladih su u proteklih 25 godina postojanja okupile preko dva miliona mladih sportista i postale su prepoznatljiv brend, a osnovni cilj je promocija zdravog načina života i prijateljstva među decom, poštovanje različitosti, solidarnost i razumevanje.
Na ovogodišnjem finalnom takmičenju balkanskih Sportskih igara mladih u Splitu od 16. do 21. avgusta, učestvovalo je preko hiljadu mladih sportista, pobednika državnih prvenstava u ove tri države.


Lozničke fudbalerke su na turniru u malom fudbalu odmerile snage sa vršnjakinjama iz ekipa Lider iz Nove Gorice ( Hrvatska) i Sarajevo ( Bosna i Hercegovina).

„U veoma neizvesnoj i izjednačenoj borbi mlade lozničke fudbalerke su osvojile zlatnu medalju, mada rezultat na ovom turniru svakako nije bio u prvom planu, najvažnije je bilo prijateljstvo, druženje i promocija sportskog duha, i prelepi utisci koje svi učesnici finalnog turnira nose i koje će pamtiti celog života“, istakao je Miroslav Radulović, direktor ŽFK Loznica.

Na velikoj svečanosti 25. godišnjice Sportskih igara mladih učestvovali su predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, koji je proglašen za ambasadora godine Sportskih igara mladih za 2021. godinu, Johanes Han, komesar za proširenje Evropske Unije, Ministar omladine i sporta Vlade republike Srbije Vanja Udovičić, Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, najviši državnici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a od zvezda svetskog fudbala Luis Figo, Zvonimir Boban, Fernando Jero, Dario Srna i ambasador Sportskih igara mladih Predrag Mijatović.


Fudbalerke i rukovodstvo Ženskog fudbalskog kluba Loznica su na pravi način predstavljale Grad Loznicu i Republiku Srbiju u ženskom fudbalu, pre svega sportskim nadmetanjem, fair-play-om i posebno ponašanjem svih šest dana finalnog turnira Sportskih igara mladih.

Kao nagradu za postignuto, predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je dodelio kapitenki lozničkih fudbalerki Andrei Ilić priznanje za mladog ambasadora Sportskih igara mladih 2021. godine, kao jednom od tri laureata ovog prestižnog priznanja od preko hiljadu učesnika ovogodišnjeg finala igara mladih. UEFA je prepoznala značaj ženskog fudbala na ovim igrama, i uvrstila ovu manifestaciju kao jedinu u regionu koja je je ušla u program UEFA fondacije za promovisanje ženskog fudbala. Tako se mlada loznička fudbalerka Andrea Ilić našla u odabranom društvu ambasadora Sportskih igara mladih, među koijma su već Dejvid Bekam, Nemanja Matić, Predrag Mijatović, Žoze Murinjo, Franc Bekenbauer i mnogi drugi.